Zemiak
Aký je rozdiel medzi sladkými zemiakmi a zemiakmi?
Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov publikovanými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.
Oba druhy zemiakov sú bohaté na vlákninu, sacharidy a vitamíny B6 a C. Tradičné zemiaky majú vyšší obsah draslíka, zatiaľ čo batáty obsahujú oveľa viac vitamínu A.
Sladké aj tradičné zemiaky sú hľuzovité koreňové zeleniny, ale líšia sa vzhľadom a chuťou.
Pochádzajú z rôznych čeľadí rastlín, obsahujú rôzne živiny a odlišne ovplyvňujú hladinu cukru v krvi.
Rôzne rodiny rastlín
Sladké zemiakySladké aj tradičné zemiaky sú koreňovou zeleninou, ale súvisia len vzdialene.
Sladké zemiaky patria do čeľade Convolvulaceae a biele zemiaky patria do čeľade Solanaceae. Jedlé časti týchto rastlín sú hľuzy rastúce na ich koreňoch.
Obe odrody pochádzajú z častí Strednej a Južnej Ameriky, no v súčasnosti sa konzumujú po celom svete.
Sladké zemiaky majú zvyčajne hnedú šupku a oranžovú dužinu, ale existujú aj fialové, žlté a červené verzie. Tradičné zemiaky sú v odtieňoch hnedej, žltej a červenej a majú bielu alebo žltú dužinu.
V Spojených štátoch a niektorých ďalších krajinách sa sladké zemiaky často nazývajú jamy, aj keď ide o rôzne druhy.
Sladké aj tradičné zemiaky sú koreňová zelenina, sú vzdialene príbuzné, ale pochádzajú z rôznych rodín
Obaja sú veľmi výživné
ZemiakySladké zemiaky sú často propagované ako zdravšie ako biele zemiaky, ale v skutočnosti môžu byť oba druhy mimoriadne výživné.
Tu je nutričné ??porovnanie 100 gramov lúpaných bielych a sladkých zemiakov:
Biele zemiaky | Sladké zemiaky | |
Kalórie | 92 | 90 |
Biela | 2 gramy | 2 gramy |
Tuk | 0,15 gramu | 0,15 gramu |
Sacharidy | 21 gramov | 21 gramov |
Vláknina | 2,1 gramu | 3,3 gramu |
Vitamín A | 0,1 % dennej hodnoty (DV) | 107 % DV |
Vitamín B6 | 12 % DV | 17 % DV |
Vitamín C | 14 % DV | 22 % DV |
Draslík | 17 % DV | 10 % DV |
Vápnik | 1 % DV | 3 % DV |
Horčík | 6 % DV | 6 % DV |
Zatiaľ čo bežné a sladké zemiaky majú podobný obsah kalórií, bielkovín a sacharidov, biele zemiaky obsahujú viac draslíka, zatiaľ čo sladké zemiaky majú neuveriteľné množstvo vitamínu A.
Obe odrody zemiakov obsahujú aj ďalšie prospešné rastlinné zlúčeniny.
Sladké zemiaky vrátane červených a fialových odrôd sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú telu bojovať proti poškodeniu buniek spôsobenému voľnými radikálmi.
Tradičné zemiaky obsahujú zlúčeniny nazývané glykoalkaloidy, o ktorých experimentálne štúdie preukázali, že majú protirakovinové a iné priaznivé účinky.
Oba druhy zemiakov sú bohaté na vlákninu, sacharidy a vitamíny B6 a C, biele zemiaky majú vyšší obsah draslíka, zatiaľ čo batáty obsahujú viac vitamínu A
Rôzne glykemické indexy
Rôzne odrody zemiakov sa líšia aj z hľadiska ich glykemického indexu (GI). GI meria, ako konkrétna potravina ovplyvňuje hladinu cukru v krvi.
Potraviny s GI 70 alebo vyšším spôsobujú rýchlejšie zvýšenie hladiny cukru v krvi ako potraviny so stredným GI 56-69 alebo nízkym GI 55 alebo menej.
p>GI sladkých zemiakov môže byť 44 – 94 v závislosti od odrody a spôsobu varenia. Pečené sladké zemiaky majú vo všeobecnosti oveľa vyšší GI ako varené, pretože škrob počas varenia géluje.
Hodnota GI tradičných zemiakov sa tiež líši. Napríklad varené červené zemiaky majú GI 89, zatiaľ čo pečené červenohnedé zemiaky majú GI 111.
Ľudia s cukrovkou alebo inými problémami s hladinou cukru v krvi môžu mať prospech z obmedzenia potravín s vysokým GI. Preto sa často odporúča zvoliť sladké zemiaky pred bielymi zemiakmi, pretože sladká verzia má zvyčajne nižší GI.
Avšak to, ako konzumácia zemiakov ovplyvňuje hladinu cukru v krvi, do značnej miery závisí od typu zemiakov, veľkosti porcie a spôsobu varenia. Zatiaľ čo niektoré odrody sladkých zemiakov majú nižší GI ako bežné zemiaky, iné nie.
Účinok konzumácie zemiakov na hladinu cukru v krvi, známy ako GI, sa líši medzi rôznymi odrodami sladkých aj obyčajných zemiakov
Obaja sa hodia do vyváženej stravy
Sladké aj obyčajné zemiaky obsahujú vlákninu, vitamíny, minerály a energizujúce sacharidy a dobre sa hodia do vyváženej stravy, ktorá obsahuje mnoho ďalších zdravých potravín.
Ako ich pripraviť zdravým spôsobom
Hoci sú zemiaky mimoriadne výživné, často sa pripravujú nezdravým spôsobom.
Napríklad z bielych zemiakov sa dajú pripraviť hranolky, roztlačené s maslom a smotanou alebo vyprážané a poliate vysokokalorickými ingredienciami.
Sladké zemiaky možno navyše kombinovať s cukrom, kryštálovým cukrom alebo inými menej zdravými prísadami.
Pre zdravú prípravu sladkých alebo obyčajných zemiakov ich skúste uvariť alebo upiecť, ponechajte na šupke viac vlákniny a podávajte s čerstvým korením alebo bylinkami namiesto syra, masla a soli.
Ak vás znepokojuje vplyv tejto koreňovej zeleniny na hladinu cukru v krvi, vyberte si varené zemiaky namiesto pečených.
Spárovanie zemiakov s potravinami s nižším obsahom sacharidov, ako sú chudé bielkoviny a neškrobová zelenina, môže tiež obmedziť ich vplyv na hladinu cukru v krvi.
Sladké aj tradičné zemiaky môžu byť súčasťou vyváženej stravy, zemiaky namiesto vyprážania uvarte alebo uvarte a držte sa výživných zálievok
Súhrn
Sladké zemiaky sa líšia od iných odrôd zemiakov vzhľadom, chuťou a spotrebou.
Sladké aj bežné zemiaky obsahujú veľa živín vrátane sacharidov, vlákniny, vitamínu C a antioxidantov. Kým biele zemiaky sú bohatšie na draslík, sladké zemiaky obsahujú oveľa viac vitamínu A.
Zemiaky môžu ovplyvniť hladinu cukru v krvi aj inými spôsobmi, aj keď to závisí od odrody, veľkosti porcie a iných faktorov.
Celkovo možno do zdravej výživy zaradiť sladké aj obyčajné zemiaky, ak sú pripravené výživným spôsobom.