Triphala
Aké sú výhody triphaly?
Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov zverejnenými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.
Možno ste nikdy nepočuli o triphale, ale ako liek sa používa už viac ako 1000 rokov.
Triphala je bylinná zmes troch bylín z Indie. Používa sa v jednom z najstarších zdravotných systémov na svete, v tradičnej ajurvédskej medicíne, ktorá vznikla v Indii pred 3 000 rokmi.
Vďaka mnohým údajným zdravotným prínosom sa triphala stáva čoraz populárnejšou po celom svete.
Čo je triphala?
V tradičnej ajurvédskej medicíne sa triphala používa od staroveku na všetko, od žalúdočných ochorení až po problémy so zubami. Tiež sa verí, že zvyšuje dlhovekosť a zlepšuje celkové zdravie.
Polybylinná medicína, čo znamená, že pozostáva z niekoľkých bylín.
V ajurvédskej medicíne sa používajú polybylinné prípravky zamerané na tradičnú prevenciu chorôb a udržanie zdravia.
Podľa názorov má kombinácia synergických bylín za následok efektívnu terapiu a prispieva k efektívnej liečbe, lepšie ako ktorákoľvek jednotlivá zložka.
Triphala je zmesou sušených plodov nasledujúcich troch rastlín pochádzajúcich z Indie.
Amla (emblica officinalis)
Amla (emblica officinalis)Tiež známy ako indický egreš, hrá dôležitú úlohu v ajurvédskej medicíne.
Toto je jedno z najstarších známych indických jedlých plodov. Indický egreš je jedlý plod malého až stredne veľkého stromu, ktorý sa vyskytuje po celej Indii. Bobule majú kyslú, kyslú chuť a vláknitú štruktúru. Z tohto dôvodu sú bobule často nakladané, namáčané v cukrovom sirupe alebo varené v jedle, aby sa zvýšil chuťový efekt.
Indický egreš a jeho extrakt sa tiež používajú v ajurvédskej medicíne na prevenciu a liečbu zápchy a rakoviny.
Indický egreš je veľmi výživný, s vysokým obsahom vitamínu C, aminokyselín a minerálov.
Obsahuje tiež účinné rastlinné zlúčeniny ako fenol, tanín, rutín, kurkumín a emblikol.
Početné laboratórne štúdie naznačujú, že indický egreš má silné protirakovinové vlastnosti. Laboratórne štúdie napríklad ukázali, že extrakt z indického egreša inhibuje rast buniek rakoviny krčka maternice a vaječníkov.
Neexistuje však žiadny dôkaz, že indický egreš zabraňuje rozvoju rakoviny u ľudí.
Bibhitaki (terminalia bellirica)
Bibhitaki (terminalia bellirica)Terminalia bellirica je veľký strom, ktorý zvyčajne rastie v juhovýchodnej Ázii. V ajurvédskej medicíne je známy ako „bibhitaki“, kde sa plody stromu používajú na liečbu bežných chorôb, ako sú bakteriálne a vírusové infekcie.
Bibhitaki obsahuje taníny, kyselinu ellagovú, kyselinu galovú, lignany a flavóny, ako aj niekoľko ďalších účinných rastlinných zlúčenín, o ktorých sa predpokladá, že sú zodpovedné za jej liečivé vlastnosti.
Tento účinný rastlinný prípravok má mnoho použití a môže pomôcť pri liečbe širokého spektra zdravotných problémov.
Bibhitaki je známe najmä pre svoje protizápalové vlastnosti. V jednej štúdii 500 mg Terminia bellirica významne znížilo hladiny kyseliny močovej u pacientov s dnou, ako aj zápalový stav spôsobený hromadením kyseliny močovej v tele.
Bibhitaki sa často používa v ajurvédskej medicíne na liečbu cukrovky a kontrolu hladiny cukru v krvi. Je to možné, pretože bibhitakis má vysoký obsah kyseliny galovej, kyseliny ellagovej a dvoch typov fytochemikálií, ktoré majú priaznivé účinky na hladinu cukru v krvi, citlivosť na inzulín a telesnú hmotnosť. Tieto rastlinné zložky pomáhajú pankreasu vylučovať inzulín a v štúdiách na zvieratách sa preukázalo, že znižujú vysokú hladinu cukru v krvi a zlepšujú inzulínovú rezistenciu.
Haritaki (terminalia chebula)
Haritaki (terminalia chebula)Terminalia chebula je liečivý strom, ktorý rastie na Blízkom východe, v Indii, Číne a Thajsku. Táto rastlina je známa ako „haritaki“ v ajurvéde, kde sa malé zelené plody stromu Terminia chebula používajú ako liek. Je jednou z hlavných zložiek triphaly. Haritaki má v ajurvéde veľkú úctu a často sa mu hovorí „kráľ liekov“.
Od staroveku sa používa na zlepšenie mnohých stavov vrátane srdcových chorôb, astmy, vredov a žalúdočných ochorení.
Haritaki obsahuje fytochemikálie, ako sú terpény, polyfenoly, antokyány a flavonoidy, z ktorých všetky majú silné zdravotné výhody. Štúdie ukázali, že haritaki má silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti.
Okrem toho sa haritaki používa aj v ajurvédskej medicíne na liečbu tráviacich problémov, ako je zápcha. Štúdie na zvieratách ukázali, že liečba haritaki predlžuje čas črevného prechodu, čo môže pomôcť zmierniť zápchu.
Triphala je silná bylina pozostávajúca z haritaki, bibhitaki a amly. V tradičnej ajurvédskej medicíne sa používa na prevenciu chorôb a liečbu mnohých symptómov vrátane zápchy a zápalu.
Potenciálne zdravotné prínosy Triphaly
Triphala môže podporiť liečbu mnohých bežných ochorení a prevenciu chronických ochorení.
Protizápalové vlastnosti
Triphala obsahuje veľa antioxidantov, ktoré majú v tele ochrannú funkciu.
Obsahuje vitamín C, flavonoidy, polyfenoly, triesloviny a saponíny, ako aj ďalšie účinné rastlinné zlúčeniny. Tieto zlúčeniny pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu spôsobenému voľnými radikálmi. Voľné radikály sú molekuly, ktoré môžu poškodiť bunky a spôsobiť chronické ochorenia.
Zistilo sa, že strava s vysokým obsahom antioxidantov znižuje riziko srdcových chorôb, určitých typov rakoviny, cukrovky a predčasného starnutia.
V štúdiách na zvieratách sa navyše ukázalo, že triphala znižuje zápal a poškodenie spôsobené artritídou.
Štúdie ukázali, že užívanie spolu s antioxidantmi môže tiež poskytnúť výhody vrátane ochrany pred srdcovými chorobami, zlepšeného športového výkonu a zníženia zápalu.
Môže chrániť pred určitými typmi rakoviny
V mnohých laboratórnych štúdiách a štúdiách na zvieratách sa ukázalo, že triphala chráni pred určitými typmi rakoviny. Napríklad sa ukázalo, že inhibuje rast lymfómu a rakoviny žalúdka a pankreasu u myší. Tento bylinný liek spôsobuje v laboratórnych testoch smrť buniek rakoviny hrubého čreva a prostaty.
Výskumníci zistili, že vysoké hladiny silných antioxidantov v triphale, ako je kyselina galová a polyfenoly, môžu byť účinné v boji proti rakovine.
Aj keď sú tieto výsledky sľubné, na vyhodnotenie bezpečnosti a účinnosti sú potrebné štúdie na ľuďoch.
Môže chrániť pred zubnými chorobami a kazom
Triphala môže byť prospešná pre zdravie zubov mnohými spôsobmi.
Triphala má antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku zubného povlaku, ktorý je príčinou dutín a zápalu ďasien (zápal ďasien).
Štúdia na 143 deťoch zistila, že vyplachovanie ústnou vodou obsahujúcou výťažok z triphaly znižuje zubný povlak, zápal ďasien a rast baktérií v ústach.
Ďalšia štúdia ukázala, že ústna voda na báze triphaly významne znížila tvorbu plaku a zápal ďasien u hospitalizovaných pacientov s periodontálnym ochorením.
Môže podporovať chudnutie
Niektoré štúdie ukázali, že triphala môže pomôcť spaľovať tuk, najmä v oblasti brucha.
V jednej štúdii mali potkany kŕmené vysokotučnou stravou s doplnkom triphala výrazne zníženú telesnú hmotnosť, príjem energie a telesný tuk v porovnaní s hlodavcami, ktoré triphalu nedostávali.
Ďalšia štúdia na 62 obéznych dospelých zistila, že tí, ktorí dostávali 10 gramov prášku triphala denne, dosiahli väčší úbytok hmotnosti a zmenšili obvod pása a bokov ako tí, ktorí dostávali placebo.
Môže byť použitý ako prírodné preháňadlo
Triphala sa používa od staroveku na liečbu prirodzených tráviacich problémov, ako je zápcha. Je alternatívou k voľnopredajným laxatívam a jeho účinnosť bola preukázaná v niekoľkých štúdiách.
V jednej štúdii pacienti liečení kôrou izabgolu, extraktom zo senny a triphalou zaznamenali významné zníženie symptómov zápchy, vrátane menšieho namáhania a úplného vyprázdnenia.
V ďalšej štúdii pacientov s gastrointestinálnymi poruchami triphala znížila zápchu, bolesť brucha a nadúvanie a zlepšila frekvenciu a konzistenciu pohybov čriev.
V štúdiách na zvieratách sa preukázalo, že znižuje zápal čriev a opravuje poškodenie čriev.
Triphala je silná protizápalová zlúčenina, ktorá môže pomôcť chrániť pred určitými typmi rakoviny a inými chronickými ochoreniami. Štúdie ukázali, že môže pomôcť pri zápche, zubných problémoch a chudnutí.
Možné vedľajšie účinky
Aj keď sa triphala vo všeobecnosti považuje za bezpečnú a ponúka potenciálne zdravotné výhody, u niektorých ľudí môže spôsobiť vedľajšie účinky. Vďaka svojmu prirodzenému laxatívnemu účinku môže spôsobiť hnačku a brušné ťažkosti, najmä vo veľkých dávkach.
Triphala sa neodporúča tehotným alebo dojčiacim ženám a nemá sa podávať deťom. Neexistujú žiadne vedecké štúdie o používaní triphaly v týchto populáciách, takže jej bezpečnosť nemožno zaručiť.
Môže tiež interagovať alebo znižovať účinnosť niektorých liekov vrátane liekov na riedenie krvi, ako je warfarín.
Jednou z hlavných zložiek triphaly je kustovnica, ktorá môže u niektorých ľudí zvýšiť riziko krvácania a tvorby modrín, takže nie je bezpečná pre ľudí s precitlivenosťou na krv.
Z týchto dôvodov je dôležité, aby ste sa pred užitím triphaly alebo akéhokoľvek iného doplnku poradili so svojím lekárom.
Triphala môže u niektorých ľudí spôsobiť hnačku a črevné nepohodlie a môže interagovať s určitými liekmi. Vyhýbať by sa mu mali deti, tehotné a dojčiace ženy a ľudia trpiaci poruchami krvácavosti.
Ako sa má triphala používať?
Pre maximálnu absorpciu odporúčame užívať triphalu nalačno medzi jedlami.
Odporúčaná denná dávka je – zvyčajne – medzi 500 mg a 1 gramom, aj keď možno použiť aj väčšie množstvá, napríklad v prípade zápchy.
Zmiešajte práškovú verziu s teplou vodou a medom a užite ju pred jedlom.
Zmiešaním ghí – typu prepusteného masla – a horúcej vody sa z neho dá pripraviť upokojujúci nápoj. Môže sa zmiešať s medom a vytvoriť krém.
Veľká dávka môže spôsobiť príznaky hnačky, preto je najlepšie začať s menšou dávkou a postupne ju zvyšovať na odporúčané množstvo.
Aj keď sa triphala považuje za bezpečnú pre väčšinu ľudí, pred použitím sa poraďte so svojím lekárom, aby ste zaistili bezpečnosť a správne používanie.
Triphala je dostupná v mnohých formách, ale najbežnejšia je vo forme kapsúl alebo prášku. Väčšie dávky môžu spôsobiť tráviace ťažkosti, preto treba začať s malým množstvom.
Zhrnutie
Triphala je jednou zo zložiek starovekej ajurvédskej medicíny, ktorá sa stala populárnou liečivou rastlinou na liečbu mnohých chorôb.
Štúdie ukazujú, že môže pomôcť predchádzať zápalom a laboratórne štúdie ukázali, že môže chrániť pred určitými typmi rakoviny.
Používa sa ako prírodná alternatívna liečba zápchy a zubných problémov, ako je plak a zápal ďasien. Môže vám tiež pomôcť schudnúť.
Jeho použitie ponúka toľko údajných zdravotných výhod, že triphala by sa mala používať ako prírodný liek vo vašej každodennej rutine.