Púpava
13 vynikajúcich zdravotných výhod púpavy
Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov zverejnenými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.
Aj keď sa púpava, známa aj ako púpava, často považuje za niečo viac ako tvrdohlavú burinu, v tradičnej medicíne sa po stáročia používa v mnohých formách. Zatiaľ čo Taraxacum officinale je najbežnejším typom, existuje mnoho ďalších druhov púpavy.
Nielen listy, korene a kvety môžu zafarbiť váš tanier, ale často ich nájdete aj v bylinkových čajoch a doplnkoch výživy. Používa sa ako prírodný liek na kontrolu hladiny cukru v krvi, posilnenie pokožky a zlepšenie zdravia pečene a srdca.
1. Veľmi výživné
PúpavaOd koreňa po kvet je púpava vysoko výživná rastlina plná vitamínov, minerálov a vlákniny.
Púpavy sa môžu konzumovať varené alebo surové a sú vynikajúcim zdrojom vitamínov A, C a K. Obsahuje tiež vitamín E, kyselinu listovú a malé množstvo iných vitamínov B. Navyše, púpava obsahuje značné množstvo minerálov vrátane železa, vápnika, horčíka a draslíka.
Koreň púpavy je bohatý na sacharidový inulín, rozpustnú vlákninu nachádzajúcu sa v rastlinách. Táto vláknina podporuje rast a udržiavanie zdravých črevných baktérií v tráviacom systéme.
Korene púpavy sa často sušia a pripravuje sa z nich čaj, ale môžete ich jesť aj celé ako inú koreňovú zeleninu.
Korene púpavy sa často sušia a pripravuje sa z nich čaj, ale môžete ich jesť aj celé ako inú koreňovú zeleninu.
2. Obsahuje silné antioxidanty
List púpavyPúpava je plná silných antioxidantov, čo môže vysvetľovať jej mnohé liečivé vlastnosti.
Antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály – molekuly, ktoré sú vedľajším produktom normálneho metabolizmu, ale prispievajú k riziku chronických ochorení, keď je ich hladina v tele príliš vysoká. Preto sú antioxidanty životne dôležité pre udržanie vášho tela v zdraví.
Púpavy obsahujú veľké množstvo antioxidantu beta-karoténu, ktorý môže chrániť pred poškodením buniek a oxidačným stresom. Sú tiež bohaté na ďalší typ antioxidantov, nazývané polyfenoly, ktoré sa väčšinou nachádzajú v kvetoch, ale možno ich nájsť aj v koreňoch, listoch a stonkách.
Púpava je bohatým zdrojom betakaroténu a polyfenolových zlúčenín, ktoré dokážu neutralizovať škodlivé voľné radikály a chrániť pred chronickými ochoreniami
3. Môže pomôcť v boji proti zápalom
Púpava môže znížiť zápal vďaka určitým zlúčeninám, ako sú polyfenoly. Zápal je normálna reakcia imunitného systému na poranenie alebo infekciu. Dlhodobý zápal však môže viesť k trvalému poškodeniu telesných tkanív a DNA.
Testy uskutočnené v skúmavkách ukázali významné zníženie markerov zápalu v bunkách ošetrených zlúčeninami extrahovanými z púpavy. Štúdia na myšiach so zápalovým ochorením pľúc preukázala významné zníženie zápalu pľúc u tých, ktorým bol podávaný mačací nip.
Je však potrebný ľudský výskum.
Obmedzený výskum na zvieratách a v skúmavkách naznačuje, že púpava má protizápalové vlastnosti, hoci chýbajú štúdie u ľudí
4. Môže pomôcť riadiť hladinu cukru v krvi
Čakanka a kyselina chlorogénová sú dve bioaktívne zlúčeniny v púpave, ktoré môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi.
Štúdie v skúmavke a na zvieratách ukazujú, že tieto zlúčeniny môžu zlepšiť sekréciu inzulínu, hormónu, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi, a absorpciu glukózy (cukru) vo svaloch. Tento proces zlepšuje citlivosť na inzulín a znižuje hladinu cukru v krvi.
Pri niektorých pokusoch na zvieratách čakanka a kyselina chlorogenová tiež obmedzili trávenie škrobových potravín s vysokým obsahom sacharidov, čo môže ešte viac prispieť k schopnosti púpavy znižovať hladinu cukru v krvi.
Hoci sú tieto výsledky povzbudivé, je potrebný ďalší výskum u ľudí.
Púpava obsahuje bioaktívne zlúčeniny, u ktorých sa preukázalo, že znižujú hladinu cukru v krvi v štúdiách na zvieratách a v skúmavkách, no stále je potrebný ľudský výskum
5. Dokáže znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov
Určité zlúčeniny v púpave môžu znižovať hladiny triglyceridov a cholesterolu, ktoré sú kľúčovými rizikovými faktormi srdcových chorôb.
V štúdii skúmavky extrakt z listov a koreňa púpavy znížil akumuláciu triglyceridov v tukových bunkách.
Podobne 4-týždňová štúdia na zvieratách ukázala, že podávanie extraktu z listov púpavy potkanom významne znížilo hladinu celkového cholesterolu a triglyceridov.
Staršia štúdia na králikoch navyše ukázala, že pridávanie koreňov a listov púpavy do stravy s vysokým obsahom cholesterolu znižuje hladinu cholesterolu.
Aktuálny výskum je však obmedzený na testy vykonávané na skúmavkách a pokusy na zvieratách.
Niektoré štúdie na zvieratách ukazujú, že púpava znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov, ale je potrebný ľudský výskum
6. Môže znížiť krvný tlak
Hoci niektorí tvrdia, že púpava môže znižovať krvný tlak, štúdie sú obmedzené.
Tradičná bylinná medicína využíva púpavu pre jej diuretický účinok na základe presvedčenia, že dokáže detoxikovať niektoré orgány. V západnej medicíne sa diuretiká používajú na odstránenie prebytočnej tekutiny, čo môže pomôcť znížiť krvný tlak. Podľa staršej štúdie na ľuďoch je púpava účinným diuretikom. Táto štúdia však bola krátka a zúčastnilo sa jej iba 17 ľudí.
Púpavy obsahujú aj draslík, minerál, ktorý znižuje krvný tlak u ľudí s predtým vysokým krvným tlakom. Táto rastlina teda môže mať nepriamy vplyv na krvný tlak vďaka obsahu draslíka. Tento účinok sa netýka iba púpavy – týka sa všetkých potravín bohatých na draslík, ktoré sa konzumujú ako súčasť zdravej výživy.
Vďaka svojmu diuretickému účinku a obsahu draslíka môže púpava znižovať krvný tlak, no k dispozícii je len veľmi málo výskumov
7. Môže podporovať zdravie pečene
Niektoré štúdie na zvieratách naznačujú, že extrakt z púpavy môže chrániť pred poškodením a chorobami pečene.
Štúdia na zvieratách zistila, že pomáha predchádzať poškodeniu pečene u myší vystavených dichrómanu sodného, čo je zlúčenina, ktorá spôsobuje poškodenie pečene.
Iné štúdie na zvieratách ukázali, že extrakt z púpavy môže znížiť hladinu prebytočného tuku uloženého v pečeni a chrániť pred oxidačným stresom.
Je však potrebný ďalší ľudský výskum.
Štúdie na zvieratách ukazujú, že púpava môže chrániť pred poškodením pečene, ale u ľudí je potrebný ďalší výskum
8. Môže vám pomôcť schudnúť
Niektoré výskumy naznačujú, že púpava a jej zlúčeniny môžu podporovať reguláciu hmotnosti, hoci údaje sú nepresvedčivé.
Podľa niektorých výskumníkov môže schopnosť púpavy zlepšiť metabolizmus uhľohydrátov a znížiť vstrebávanie tukov viesť k strate hmotnosti. Túto teóriu však ešte treba vedecky dokázať.
Štúdia na myšiach tiež naznačuje, že extrakt z púpavy môže pomôcť pri regulácii hmotnosti znížením absorpcie tuku. Ďalšia štúdia vykonaná na myšiach ukázala, že kyselina chlorogénová v púpave znižuje telesnú hmotnosť, hromadenie tuku a zmeny v hladinách určitých bielkovín podieľajúcich sa na regulácii hmotnosti.
Napriek tomu je potrebný ďalší vysokokvalitný ľudský výskum.
Niektoré štúdie na zvieratách zistili, že zlúčeniny púpavy môžu podporovať kontrolu hmotnosti, ale žiadne štúdie na ľuďoch tento účinok nehodnotili
9. Môže mať protirakovinový efekt
Možno jedným z najzaujímavejších zdravotných tvrdení o extrakte z púpavy je jeho schopnosť zabrániť rastu rakovinových buniek v rôznych orgánových systémoch.
Štyri týždňová štúdia na potkanoch ukázala, že podávanie extraktu z koreňa púpavy zmenilo špecifické dráhy zapojené do inhibície rastu a šírenia buniek rakoviny prsníka.
Iné štúdie v skúmavkách zistili, že extrakt z koreňa púpavy môže spomaliť rast rakovinových buniek v tkanive pečene, hrubého čreva a žalúdka.
Tieto výsledky sú povzbudivé, ale chýba ľudský výskum.
Niekoľko štúdií v skúmavkách zistilo, že extrakt z púpavy môže spomaliť rast určitých typov rakoviny, ale je potrebný ďalší výskum u ľudí
10. Dokáže podporovať zdravé trávenie a liečiť zápchu
Púpava sa v tradičnej medicíne často používa na liečbu zápchy a zlepšenie zdravia tráviaceho traktu.
V staršom pokuse na zvieratách bola frekvencia kontrakcií žalúdka a vyprázdňovania žalúdka významne zvýšená u potkanov liečených extraktom z púpavy.
Koreň púpavy je bohatým zdrojom prebiotickej vlákniny inulínu, ktorá preukázateľne znižuje zápchu a pomáha potravinám prechádzať tráviacim systémom.
V skutočnosti obsahuje viac ako 3 gramy vlákniny na šálku (105 gramov), takže púpava môže zvýšiť príjem vlákniny. Vláknina podporuje reguláciu čriev a chráni pred mnohými tráviacimi poruchami vrátane hemoroidov a divertikulitídy.
Púpavy sú bohaté na vlákninu a prebiotické zlúčeniny, ako je inulín – oboje môže okrem iných prospešných účinkov na trávenie podporovať funkciu čriev
11. Môže podporovať zdravie imunitného systému
Niektoré výskumy ukazujú, že púpava má antimikrobiálne a antivírusové vlastnosti, ktoré môžu podporiť boj tela proti infekcii.
Početné testy v skúmavkách ukázali, že extrakt z púpavy výrazne znižuje schopnosť vírusov reprodukovať sa.
Výskum tiež ukázal, že niektoré aktívne zlúčeniny v púpave poskytujú ochranu pred rôznymi škodlivými baktériami.
V konečnom dôsledku je potrebný ďalší výskum na ľuďoch.
Aj keď výskum na ľuďoch chýba, niektoré štúdie v skúmavkách naznačujú, že púpava má antivírusové a antibakteriálne vlastnosti
12. Môže to byť užitočná starostlivosť o pleť
Výskum na zvieratách a skúmavkách ukazuje, že extrakt z púpavy môže chrániť pred poškodením slnkom, starnutím a akné.
V jednej štúdii výťažky z listov a kvetov púpavy zabránili poškodeniu pokožky, keď sa aplikovali bezprostredne pred alebo bezprostredne po vystavení UVB žiareniu. Je zaujímavé, že koreň púpavy nemal rovnaký účinok.
Staršia štúdia v skúmavke ukázala, že extrakt z koreňa púpavy zvyšuje tvorbu nových kožných buniek, keď starneme.
Predchádzajúce výskumy navyše ukazujú, že extrakt z púpavy môže znížiť zápal a podráždenie pokožky a zároveň zvýšiť hydratáciu a produkciu kolagénu. To môže byť užitočné pri prevencii a liečbe určitých typov akné.
Nedávny výskum o účinkoch púpavy na zdravie pokožky však chýba a štúdie sú obmedzené na skúmavky a zvieratá.
Štúdie na zvieratách a v skúmavkách naznačujú, že púpava chráni pred poškodením kože spôsobeným slnečným žiarením, starnutím a akné, ale je potrebný ďalší výskum na ľuďoch
13. Môže podporovať zdravé kosti
O účinkoch púpavy na zdravie kostí sa urobilo veľmi málo výskumov, hoci niektoré z jej živín pomáhajú udržiavať silné a zdravé kosti.
Zeleň púpavy je dobrým zdrojom vápnika a vitamínu K, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v zdraví kostí. Menšia štúdia spájala zvýšený príjem listovej zeleniny bohatej na vitamín K s nižšími hladinami osteokalcínu, proteínu nachádzajúceho sa v kostiach. To naznačuje, že konzumácia väčšieho množstva listovej zeleniny, ako sú zelené púpavy, môže pomôcť zabrániť strate kostnej hmoty.
Inulín, vláknina nachádzajúca sa v koreni púpavy, môže tiež podporovať zdravé kosti zlepšením trávenia a zdravia čriev.
Niektoré výskumy navyše naznačujú, že antioxidanty nachádzajúce sa v púpavách a inej zelenine zohrávajú kľúčovú úlohu v zdraví kostí a chránia pred stratou kostnej hmoty znížením oxidačného stresu.
Výskum účinkov púpavy na zdravie kostí chýba, hoci je známe, že niektoré zložky rastliny podporujú udržanie silných kostí
Dávkovanie
Listy, stonky a kvety púpavy sa často jedia v prirodzenom stave a môžu sa konzumovať aj varené alebo surové. Koreň sa zvyčajne suší, melie a používa sa ako náhrada čaju alebo kávy.
V súčasnosti neexistujú jasné pokyny na dávkovanie, pretože sa vykonalo veľmi málo výskumu na ľuďoch.
Neexistujú jasné pokyny na dávkovanie doplnkov z púpavy, pretože výskum je obmedzený a rôzne formy púpavy môžu vyžadovať rôzne dávky
Možné riziká a vedľajšie účinky
Rastliny púpavy majú nízku toxicitu a sú pravdepodobne bezpečné pre väčšinu ľudí, najmä ak sa konzumujú ako jedlo.
Majte však na pamäti, že výskum je stále veľmi obmedzený a púpava nie je úplne bez rizika.
Táto rastlina môže spôsobiť alergické reakcie, najmä u ľudí, ktorí sú alergickí na príbuzné rastliny, ako je napríklad ruža. Kontaktná dermatitída sa môže vyskytnúť aj u ľudí s citlivou pokožkou.
Podľa staršej recenzie môže púpava interagovať s liekmi vrátane určitých typov antibiotík, liekov na riedenie krvi a liekov na cukor v krvi. Ak užívate nejaké lieky na predpis, pred užitím púpavy sa určite poraďte so zdravotníckym pracovníkom.
Púpava je pravdepodobne bezpečná pre väčšinu ľudí, ale môže spôsobiť alergické reakcie a interagovať s určitými liekmi
Zhrnutie
Napriek ich mnohým potenciálnym výhodám nie sú rastliny a doplnky púpavy náhradou vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. V skutočnosti chýba výskum špecifických aplikácií – najmä u ľudí.
Napriek tomu, ak budete jesť jej zeleň, korene a kvety vcelku – v šalátoch, smažených hranolkách, prílohách a občerstvení – táto koreňová zelenina bude jedinečným a výživným doplnkom vášho jedálnička.
Ak chcete užívať catnip ako doplnok stravy, je najlepšie sa najskôr poradiť so zdravotníckym pracovníkom.