Pšenica špaldová
Čo je pšenica špalda a na čo je dobrá?
Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov publikovanými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.
Špalda je starodávna obilnina, ktorá, hoci pochádza z južnej Európy, sa v Európe bežne pestuje. Jeho popularita v 19. storočí upadla, no v poslednej dobe sa vracia ako zdravá potravina. Špalda je celozrnné zrno bohaté na živiny s vysokým obsahom bielkovín a orieškovou chuťou.
Čo je špaldová pšenica?
Pšenica špaldováŠpalda je druh obilniny príbuzný pšenici, jačmeňu a raži. Jeho vedecký názov je Triticum spelta.
Špalda sa v skutočnosti považuje za samostatný druh pšenice. Medzi ďalšie druhy pšenice patrí pšenica jednozrnka, pšenica khorasan a moderná polotrpasličia pšenica.
Keďže sú blízki príbuzní, špalda a pšenica majú podobný nutričný profil a obe obsahujú lepok. Špaldovej pšenici by sa preto mali vyhnúť tí, ktorí trpia celiakiou alebo držia bezlepkovú diétu.
Špalda je druh pšenice, jej nutričný obsah je veľmi podobný pšenici a obsahuje lepok
Informácie o výžive
Tu je nutričný rozpis pre 200 gramov varenej pšenice špaldovej: energia 246 kalórií, bielkoviny 10,7 g, tuk 1,7 g, sacharidy 51 g, vláknina 7,5 g, denná hodnota mangánu (DV) 92 % -a, fosfor 23 % z DV, niacín 31 % z DV, horčík 23 % z DV, zinok 22 % z DV, železo 18 % z DV.
Okrem toho obsahuje pšenica špalda meď, selén a vitamín B1 (tiamín). Ako väčšina celých zŕn má vysoký obsah sacharidov a je vynikajúcim zdrojom vlákniny.
Aj keď je nutrične podobná pšenici, podľa porovnaní má o niečo vyšší obsah zinku a bielkovín. Asi 80 % bielkovín v pšenici špalde tvorí lepok. V porovnaní so špaldovou pšenicou má tiež vyššiu antioxidačnú kapacitu. Je to schopnosť odstraňovať voľné radikály.
Podobne ako ostatné obilniny má aj pšenica špalda vysoký obsah sacharidov, je tiež výborným zdrojom vlákniny, dobrým zdrojom bielkovín a obsahuje niektoré vitamíny a minerály
Celozrnná pšenica špalda má vysoký obsah sacharidov a vlákniny
Podobne ako pšenica a iné obilniny, aj pšenica špalda pozostáva hlavne zo sacharidov, z ktorých väčšinu tvoria škroby, t. j. dlhé molekuly glukózy.
Celozrnná pšenica špalda je tiež dobrým zdrojom vlákniny. Vláknina pomáha spomaľovať trávenie a vstrebávanie, čím sa znižuje prudký nárast hladiny cukru v krvi.
Vysoký príjem vlákniny je silne spojený s pozitívnymi zdravotnými výsledkami vrátane zníženého rizika obezity, srdcových chorôb a cukrovky 2. typu.
Celozrnná pšenica špaldová má vysoký obsah sacharidov a vlákniny a strava s vysokým obsahom vlákniny je spojená s pozitívnymi zdravotnými výsledkami
Má špalda nejaké zdravotné výhody?
Celé zrná, ako napríklad celozrnná špalda, sú pre väčšinu ľudí považované za veľmi zdravé. Je dôležitým zdrojom sacharidov, bielkovín a vlákniny, ako aj základných živín, ako je železo a zinok.
Výskum neustále spája vyšší príjem celých zŕn s nižším rizikom mŕtvice, srdcového infarktu, cukrovky 2. typu a dokonca aj niektorých druhov rakoviny.
Ľudia, ktorí jedia viac celých zŕn, si s väčšou pravdepodobnosťou udržia miernu váhu a majú lepšie trávenie.
Revízia šiestich štúdií zahŕňajúcich celkovo 247 487 ľudí zistila, že tí, ktorí jedli najviac celých zŕn, mali o 14 % nižšie riziko mŕtvice ako tí, ktorí jedli najmenej celých zŕn.
Podobne, analýza viac ako 14 000 ľudí zistila, že najvyšší príjem celých zŕn bol spojený s o 21 % nižším rizikom srdcových ochorení ako tí, ktorí konzumovali najnižší príjem.
Ďalší prehľad z roku 2013 zistil, že vysoký príjem celých zŕn (3 porcie denne) znížil riziko vzniku cukrovky 2. typu o 32 %. Rafinované obilniny nevykazovali rovnaký prínos.
Aj keď väčšina z týchto štúdií je pozorovacia, prebehlo niekoľko klinických štúdií na ľuďoch, ktoré tiež podporili zdravotné prínosy celých zŕn.
Pravidelná konzumácia špaldy alebo iných celých zŕn podporuje zdravie a môže chrániť pred obezitou, srdcovými chorobami a cukrovkou 2. typu
Špalda môže byť pre niektorých ľudí škodlivá
Napriek zdravotným výhodám celých zŕn môže byť pšenica špaldová pre niektorých ľudí škodlivá. To zahŕňa ľudí s celiakiou alebo inými formami citlivosti na lepok alebo ľudí so syndrómom dráždivého čreva.
Citlivosť na lepok a alergia na pšenicu
Glutén je názov pre zmes bielkovín gliadínu a glutenínu, ktorá sa nachádza v obilninách, ako je pšenica, špalda, jačmeň a raž. Môže spôsobiť problémy ľuďom s citlivosťou na lepok, ako je celiakia alebo neceliakálna citlivosť na lepok.
U ľudí s celiakiou spúšťa lepok autoimunitnú reakciu, ktorá spôsobuje zápal v tenkom čreve. Tento závažný stav sa dá liečiť len doživotnou bezlepkovou diétou. Ak sa celiakia nelieči, môže spôsobiť nedostatok živín, vrátane nedostatku železa, vápnika, vitamínu B12 a kyseliny listovej. Tiež sa spája so zvýšeným rizikom rakoviny čriev, schizofrénie a epilepsie.
Ľudia s neceliakálnou citlivosťou na lepok môžu pociťovať negatívne účinky konzumácie lepku, zvyčajne vo forme tráviacich problémov.
Odhaduje sa, že približne 1,4 % ľudí na celom svete má celiakiu. Predpokladá sa, že podobný počet ľudí má neceliakálnu citlivosť na lepok.
Na špaldovú pšenicu môžu byť citliví aj ľudia s alergiou na pšenicu. Alergia na pšenicu nastane, keď dôjde k imunitnej odpovedi na proteíny v pšenici.
Špalda obsahuje lepok, nie je vhodná pre ľudí s celiakiou, citlivosťou na lepok alebo alergiou na pšenicu
Syndróm dráždivého čreva
Syndróm dráždivého čreva (IBS) je črevná porucha charakterizovaná príznakmi ako bolesť žalúdka, plynatosť, nadúvanie, hnačka a zápcha. Asi 11 % svetovej populácie trpí IBS.
Aj keď sa individuálne skúsenosti s IBS značne líšia, medzi potenciálne diétne spúšťače patrí skupina sacharidov s krátkym reťazcom nazývaná FODMAP. Rovnako ako pšenica, aj špalda obsahuje značné množstvo FODMAP, ktoré môžu vyvolať symptómy IBS u tých, ktorí sú na ne citliví.
Spôsob spracovania potravín môže tiež ovplyvniť množstvo prítomných FODMAP. Napríklad tradičné kvasenie chleba môže znížiť FODMAP. Obsah FODMAP sa pri modernej výrobe chleba nemení. Špaldová múka má však v skutočnosti FODMAPS menej ako moderná pšeničná múka. Preto sú niektoré produkty vyrobené zo špaldovej pšenice, vrátane kváskového chleba, hodnotené ako „bezpečné“ systémom Monash Low-FODMAP, čo je dobre rešpektovaný zdroj pre ľudí, ktorí sa snažia dodržiavať diétu s nízkym obsahom FODMAP.
Tu je niekoľko tipov na zaradenie špaldy do vašej stravy, ak trpíte IBS:
- Prečítajte si štítok: Uistite sa, že zoznam zložiek na štítku uvádza 100% špaldovú múku alebo špaldový chlieb.
- Vyberte si kváskový chlieb: Vyberte si kváskový chlieb.
- Obmedzte veľkosť porcií: Nejedzte viac ako 3 plátky (26 gramov každý) na jedlo.
Špalda obsahuje FODMAP, ktoré môžu spôsobiť problémy ľuďom s IBS. Fermentácia špaldovej pšenice na výrobu kváskového chleba môže znížiť množstvo FODMAP, vďaka čomu je vhodnejšia pre ľudí, ktorí sa snažia zvládnuť symptómy IBS.
Annutrienty v špalde
Ako väčšina rastlinných potravín aj obilniny obsahujú určité antinutrienty. Antinutrienty sú látky vrátane kyseliny fytovej a lektínov, ktoré môžu narúšať trávenie a vstrebávanie iných živín.
Kyselina fytová
Kyselina fytová, zlúčenina, ktorá sa prirodzene nachádza v mnohých rastlinných potravinách, môže znížiť vstrebávanie minerálov, ako je železo a zinok.
Pre väčšinu ľudí s vyváženou stravou to nie je problém. Môže to však znepokojovať vegetariánov a vegánov, ktorí sa pri týchto a iných základných mineráloch spoliehajú výlučne na rastliny.
Podobne ako pšenica, aj špalda obsahuje značné množstvo kyseliny fytovej. Spôsob spracovania však môže ovplyvniť obsah kyseliny fytovej.
Tradičné metódy, ako je namáčanie, klíčenie a fermentácia, môžu výrazne znížiť obsah kyseliny fytovej v obilninách vrátane pšenice špaldovej, čím sa zlepší dostupnosť mikroživín.
Špalda obsahuje kyselinu fytovú, ktorá môže znížiť vstrebávanie minerálov. Namáčanie, klíčenie a kvasenie obilnín môže znížiť obsah kyseliny fytovej.
Lektíny
Lektíny sú skupinou bielkovín, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách vrátane obilnín, ako je špalda.
Väčšina lektínov sa však počas varenia a spracovania zničí, a čo je dôležitejšie, obilniny a iné potraviny, ktoré obsahujú najviac lektínov, sa zvyčajne konzumujú varené. Podobne ako pri kyseline fytovej, tradičné spracovanie obilnín namáčaním, klíčením a fermentáciou výrazne znižuje obsah lektínu.
Je nepravdepodobné, že by množstvo lektínov zo špaldovej pšenice spôsobovalo škodu alebo bránilo dostupnosti živín, keď sa konzumuje tepelne upravená.
Všetky zrná obsahujú veľké množstvo lektínov, ale väčšina lektínov sa vylúči počas varenia alebo spracovania
Ako pridať špaldu do nášho jedálnička
Špaldovú pšenicu môžete zaradiť do svojho jedálnička ako celozrnnú alebo vo forme špaldovej múky. Ak používate celé zrná, nezabudnite ich dôkladne umyť a namočiť cez noc. Vďaka tomu je pšenica špaldová ľahšie stráviteľná.
Potom ho môžete použiť v mnohých jedlách na nahradenie iných sacharidov, ako je ryža alebo zemiaky. Niektoré populárne nápady sú špaldové rizoto alebo špaldové polievky a dusené mäso.
Vo väčšine receptov je tiež jednoduché nahradiť špaldovú múku pšeničnou, keďže sú si veľmi podobné. Ak môžete pri pečení nahradiť asi polovicu bežnej múky špaldovou múkou, dostanete podobný výsledok.
Špaldu možno použiť ako náhradu iných sacharidov, môžete skúsiť uvariť celozrnné výrobky alebo môžete v receptoch namiesto pšeničnej múky použiť špaldovú múku
Súhrn
Špalda je prastaré celé zrno, ktoré môže byť výživným doplnkom stravy.
Obsahuje však lepok a nie je dobrou voľbou pre ľudí s citlivosťou na lepok alebo alergiou na pšenicu. Nie je tiež jasné, či má konzumácia pšenice špaldy v porovnaní s pšenicou nejaké výhody.
Bez ohľadu na to je vždy dobré zvoliť si celé zrná namiesto ich rafinovaných náprotivkov.