Paradajka
Paradajky: Fakty o výžive a zdravotné prínosy
Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov publikovanými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.
Paradajky sú hlavným zdrojom živín antioxidantu lykopénu, ktorý poskytuje mnoho zdravotných výhod vrátane zníženia rizika srdcových chorôb a rakoviny.
Paradajka (Solanum lycopersicum) pochádza z Južnej Ameriky a patrí do čeľade nočných. Aj keď je to botanicky ovocie, zvyčajne sa pripravuje a konzumuje ako zelenina.
Je výborným zdrojom vitamínu C, draslíka, kyseliny listovej a vitamínu K.
Zrelé paradajky sú zvyčajne červené, ale majú rôzne farby vrátane žltej, oranžovej, zelenej a fialovej. Ba čo viac, existuje mnoho poddruhov paradajok s rôznymi tvarmi a chuťami.
Fakty o výžive

Obsah vody v paradajkách je približne 95 %. Zvyšných 5 % tvoria najmä sacharidy a vláknina.
Živiny nachádzajúce sa v malej (100 g) surovej paradajke: 18 kalórií, 95 % vody, 0,9 g bielkovín, 3,9 g sacharidov, 2,6 g cukru, 1,2 g vlákniny, 0,2 g tuku
Sacharidy
4 % surových paradajok sú sacharidy, čo znamená menej ako 5 gramov sacharidov v strednej vzorke (125 gramov).
Jednoduché cukry ako glukóza a fruktóza tvoria takmer 70 % obsahu sacharidov.
Vláknina
Paradajky sú dobrým zdrojom vlákniny a poskytujú približne 1,5 gramu na priemerne veľkú paradajku.
Väčšina vlákniny v paradajkách (87 %) je nerozpustná vo forme hemicelulózy, celulózy a lignínu.
Čerstvé paradajky majú nízky obsah sacharidov. Obsah sacharidov tvoria hlavne jednoduché cukry a nerozpustná vláknina. Tieto plody sú väčšinou voda.
Vitamíny a minerály
Paradajky sú vynikajúcim zdrojom mnohých vitamínov a minerálov:
- Vitamín C: Tento vitamín je základnou živinou a antioxidantom. Stredne veľká paradajka môže poskytnúť približne 28 % referenčného denného príjmu (RDI).
- Draslík: Základný minerál, ktorý má priaznivý vplyv na kontrolu krvného tlaku a prevenciu srdcových chorôb.
- Vitamín K1: Tiež známy ako fylokín, je dôležitý pre podporu zrážanlivosti krvi a udržiavanie zdravia kostí.
- Kyselina listová (vitamín B9): Jeden z vitamínov B, folát, je dôležitý pre normálny rast tkanív a funkciu buniek. Je to dôležité najmä pre tehotné ženy.
Paradajky sú dobrým zdrojom mnohých vitamínov a minerálov, ako je vitamín C, draslík, vitamín K a kyselina listová
Iné rastlinné zlúčeniny
Obsah vitamínov a rastlinných zlúčenín v paradajkách sa môže značne líšiť v závislosti od odrody a obdobia odberu vzoriek.
Hlavnými rastlinnými zložkami paradajok sú:
- Lykopén: Červený pigment a antioxidant, priaznivé účinky lykopénu na zdravie boli dôkladne študované.
- Beta-karotén: Beta-karotén, antioxidant, ktorý často dodáva jedlu žltý alebo oranžový odtieň, sa v tele premieňa na vitamín A.
- Naringenín: Ukázalo sa, že flavonoid nachádzajúci sa v šupke paradajok znižuje zápal a chráni myši pred rôznymi chorobami.
- Kyselina chlorogenová: Kyselina chlorogenová, silná antioxidačná zlúčenina, môže znížiť krvný tlak u ľudí s vysokým krvným tlakom.
Za sýtu farbu paradajok sú zodpovedné chlorofyl a karotenoidy ako lykopén.
Keď sa spustí proces zrenia, chlorofyl (zelený) sa rozkladá a syntetizujú sa karotenoidy (červené).
Lykopén
Lykopén – najrozšírenejší karotenoid v zrelých paradajkách – je obzvlášť pozoruhodný, pokiaľ ide o rastlinné zložky ovocia. V najvyššej koncentrácii sa nachádza v pokožke. Vo všeobecnosti platí, že čím je paradajka červenšia, tým viac lykopénu obsahuje.
Výrobky z paradajok – ako kečup, paradajková šťava, paradajkový pretlak a paradajkové omáčky – sú najbohatším zdrojom lykopénu v západnej strave a poskytujú viac ako 80 % lykopénu.
Množstvo lykopénu v spracovaných paradajkových produktoch je často oveľa vyššie ako v čerstvých paradajkách. Napríklad kečup obsahuje 10 – 14 mg lykopénu na 100 gramov, zatiaľ čo malá čerstvá paradajka (100 gramov) obsahuje iba 1 – 8 mg.
Majte však na pamäti, že kečup sa často konzumuje vo veľmi malých množstvách. Takže môže byť jednoduchšie zvýšiť príjem lykopénu konzumáciou nespracovaných paradajok – ktoré tiež obsahujú oveľa menej cukru ako kečup.
Ostatné potraviny v strave môžu mať silný vplyv na vstrebávanie lykopénu. Konzumácia tejto rastlinnej zlúčeniny so zdrojom tuku môže zvýšiť absorpciu až štvornásobne. Nie každý však absorbuje lykopén rovnakou rýchlosťou.
Aj keď spracované paradajkové produkty obsahujú viac lykopénu, stále sa odporúča jesť čerstvé, celé paradajky, kedykoľvek je to možné.
Lykopén je jednou z najrozšírenejších rastlinných zlúčenín v paradajkách a v najvyšších koncentráciách sa nachádza v paradajkových produktoch, ako je kečup, šťava a omáčka
Zdravotné prínosy paradajok
Konzumácia paradajok a produktov na báze paradajok sa spája so zlepšením zdravia pokožky a znížením rizika srdcových chorôb a rakoviny.
Zdravie srdca
Srdcové choroby – vrátane srdcového infarktu a mŕtvice – sú celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí. Štúdia na mužoch v strednom veku spájala nízke hladiny lykopénu a betakaroténu v krvi s rizikom srdcového infarktu a mŕtvice.
Rastúce množstvo dôkazov z klinických štúdií naznačuje, že suplementácia lykopénom môže znížiť LDL (zlý) cholesterol.
Klinické štúdie produktov z paradajok ukazujú priaznivé účinky na zápal a markery oxidačného stresu.
Okrem toho majú ochranný účinok na vnútornú vrstvu ciev a môžu znížiť riziko vzniku krvných zrazenín.
Prevencia rakoviny
Rakovina je nekontrolovaný rast abnormálnych buniek, ktoré sa šíria za ich normálne hranice a často napadajú iné časti tela.
Pozorovacie štúdie preukázali súvislosť medzi paradajkami – a paradajkovými produktmi – a nižší výskyt rakoviny prostaty, pľúc a žalúdka.
Aj keď sa predpokladá, že za to môže vysoký obsah lykopénu, je potrebný kvalitný ľudský výskum, aby sa potvrdil dôvod týchto výhod.
Štúdia na ženách ukázala, že vysoké koncentrácie karotenoidov, ktoré sa nachádzajú vo veľkých množstvách v paradajkách, môžu chrániť pred rakovinou prsníka.
Zdravie pokožky
Paradajky sú prospešné pre zdravie pokožky.
Potraviny na báze paradajok bohaté na lykopén a iné rastlinné zlúčeniny môžu chrániť pred spálením.
Jedna štúdia zistila, že ľudia, ktorí konzumovali 40 gramov paradajkového pretlaku s olivovým olejom – ktorý obsahoval 16 mg lykopénu – denne počas 10 týždňov, zažili o 40 % menej spálenín.
Štúdie ukazujú, že paradajky a paradajkové produkty môžu znížiť riziko srdcových chorôb a mnohých druhov rakoviny. Toto ovocie je prospešné aj pre zdravie pokožky, pretože chráni pred spálením.
Proces komerčného dozrievania
Keď paradajky začnú dozrievať, produkujú plynný hormón, etylén.
Komerčne pestované paradajky sa zbierajú a odosielajú ešte zelené a nezrelé. Potravinárske spoločnosti ich pred predajom postriekajú umelým etylénovým plynom, aby boli červené. Tento proces bráni rozvoju prirodzenej chuti a výsledkom môžu byť paradajky bez chuti.
To je dôvod, prečo môžu lokálne pestované paradajky chutiť lepšie, pretože dozrievajú prirodzene.
Ak si kúpite nezrelé paradajky, môžete urýchliť proces dozrievania tým, že ich zabalíte do novinového papiera a necháte niekoľko dní na kuchynskej linke. Svoju zrelosť si denne kontrolujte.
Paradajky sa často zbierajú ešte zelené a nezrelé a potom umelo dozrievajú pomocou etylénového plynu. To môže viesť k menšiemu vývoju chuti, výsledkom čoho sú paradajky bez chuti.
Bezpečnosť a vedľajšie účinky
Paradajky sú vo všeobecnosti dobre tolerované, alergia na paradajky je veľmi zriedkavá.
Alergia
Aj keď je alergia na paradajky zriedkavá, jedinci alergickí na peľ tráv majú väčšiu pravdepodobnosť alergie na paradajky.
Tento stav sa nazýva syndróm peľovej potravinovej alergie alebo syndróm orálnej alergie.
Pri syndróme orálnej alergie imunitný systém napáda ovocné a zeleninové bielkoviny podobné peľu, čo vedie k alergickým reakciám, ako je svrbenie v ústach, svrbenie hrdla a opuch úst alebo hrdla.
Ľudia s alergiou na latex môžu tiež zaznamenať skríženú reakciu s paradajkami.
Paradajky sú vo všeobecnosti dobre tolerované, ale môžu spôsobiť alergické reakcie u ľudí alergických na peľ tráv.
Súhrn
Paradajky sú šťavnaté a sladké, plné antioxidantov a môžu pomôcť v boji proti mnohým chorobám.
Majú obzvlášť vysoký obsah lykopénu, rastlinnej zlúčeniny spojenej so zlepšením zdravia srdca, prevenciou rakoviny a ochranou proti spáleniu od slnka.
Paradajky môžu byť cennou súčasťou zdravej stravy.