Moringa
6 vedecky dokázaných zdravotných výhod moringy
Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov zverejnenými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.
Moringa (moringa oleifera) je rastlina, ktorá je pre svoje zdravotné prínosy oceňovaná už tisíce rokov. Je veľmi bohatý na zdravé antioxidanty a bioaktívne rastlinné zložky. Vedci zatiaľ preskúmali len zlomok z mnohých známych zdravotných výhod.
1. Moringa je veľmi výživná
Strom Moringa
moringa oleifera je pomerne veľký strom pochádzajúci zo severnej Indie. Takmer všetky časti stromu sa konzumujú alebo používajú ako prísada do tradičných bylinných liekov. Týka sa to hlavne listov a strukov, ktoré sa bežne konzumujú v častiach Indie a Afriky.
Listy moringy sú vynikajúcim zdrojom mnohých vitamínov a minerálov. Jedna šálka čerstvých, jemne nasekaných listov (21 gramov) obsahuje:
- Proteín: 2 gramy
- Vitamín B6: 19 % odporúčanej dennej dávky
- Vitamín C: 12 % odporúčanej dennej dávky
- Železo: 11 % RDA
- Riboflavín (vitamín B2): 11 % odporúčanej dennej dávky
- Vitamín A (z beta-karoténu): 9 % RDA
- Horčík: 8 % RDA
V západných krajinách sa sušené listy predávajú ako doplnok stravy vo forme prášku alebo kapsúl.
V strave rozvojových krajín niekedy chýbajú vitamíny, minerály a bielkoviny. V týchto krajinách môže byť moringa oleifera dôležitým zdrojom mnohých základných živín.
Listy moringy sú bohaté na mnoho dôležitých živín vrátane bielkovín, vitamínu B6, vitamínu C, riboflavínu a železa
2. Moringa je bohatá na antioxidanty
List moringyAntioxidanty sú zlúčeniny, ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele. Vysoké hladiny voľných radikálov môžu spôsobiť oxidačný stres, ktorý je spojený s chronickými ochoreniami, ako sú srdcové choroby a cukrovka 2. typu.
V listoch moringa oleifera sa našlo veľa rastlinných zlúčenín s antioxidantmi. Okrem vitamínu C a betakaroténu sú to:
- Kercetín: tento silný antioxidant môže pomôcť znížiť krvný tlak
- kyselina chlorogenová: kyselina chlorogenová, ktorá sa vo veľkom množstve nachádza aj v káve, môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi po jedle
Štúdia na ženách zistila, že užívanie 1,5 čajovej lyžičky (7 gramov) prášku z listov moringy každý deň počas troch mesiacov výrazne zvýšilo hladiny antioxidantov v krvi.
Výťažok z listov moringy možno použiť aj ako konzervant potravín. Zvyšuje trvanlivosť mäsa znížením oxidácie.
Moringa oleifera je bohatá na rôzne antioxidanty vrátane kvercetínu a kyseliny chlorogenovej a prášok z listov moringy môže zvýšiť hladinu antioxidantov v krvi
3. Moringa môže znížiť hladinu cukru v krvi
Vysoká hladina cukru v krvi môže byť vážnym zdravotným problémom. V skutočnosti je to hlavná charakteristika cukrovky. V priebehu času môže vysoká hladina cukru v krvi viesť k množstvu vážnych zdravotných problémov vrátane rizika srdcových ochorení. Preto je dôležité udržiavať hladinu cukru v krvi v zdravých medziach.
Je zaujímavé, že niekoľko štúdií ukázalo, že moringa oleifera môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi. Väčšina dôkazov je však založená na štúdiách na zvieratách. Existuje len niekoľko štúdií na ľuďoch a tieto sú vo všeobecnosti nízkej kvality.
Štúdia na 30 ženách ukázala, že užívanie 1,5 čajovej lyžičky (7 gramov) prášku z listov moringy denne počas troch mesiacov znížilo hladinu cukru v krvi nalačno v priemere o 13,5 %.
Ďalšia malá štúdia na šiestich ľuďoch s cukrovkou zistila, že doplnenie jedál s 50 gramami listov moringy znížilo skoky cukru v krvi o 21 %.
Vedci sa domnievajú, že tieto účinky sú spôsobené rastlinnými zlúčeninami, ako sú izotiokyanáty.
Listy moringy môžu viesť k nižším hladinám cukru v krvi, ale kým budú možné urobiť pevné závery, je potrebný ďalší výskum
4. Moringa môže zmierniť zápal
Zápal je prirodzená reakcia tela na infekciu alebo zranenie. Toto je základný obranný mechanizmus, ale môže sa stať závažným zdravotným problémom, ak bude pretrvávať dlhší čas. V skutočnosti je pretrvávajúci zápal spojený s mnohými chronickými zdravotnými problémami vrátane srdcových chorôb a rakoviny.
Väčšina celého ovocia, zeleniny, byliniek a korenín pôsobí protizápalovo. Avšak miera, do akej môžu pomôcť, závisí od typu a množstva protizápalových zlúčenín, ktoré obsahujú.
Vedci sa domnievajú, že hlavnými protizápalovými zlúčeninami v listoch moringy sú izotiokyanáty, ale doteraz sa výskum obmedzoval na štúdie v skúmavkách a na zvieratách. Malo by sa preskúmať, či moringa oleifera má podobný protizápalový účinok na ľudí.
Štúdie na zvieratách a skúmavkách ukázali, že moringa oleifera má protizápalové vlastnosti, ale tento účinok nebol testovaný u ľudí
5. Moringa dokáže znížiť hladinu cholesterolu
Vysoká hladina cholesterolu je spojená so zvýšeným rizikom srdcových ochorení. Našťastie mnohé rastlinné potraviny dokážu účinne znížiť hladinu cholesterolu. Patria sem ľanové semienko, ovos a mandle. Štúdie na zvieratách aj na ľuďoch ukázali, že moringa oleifera môže mať podobné účinky na zníženie cholesterolu.
Moringa oleifera môže znížiť hladinu cholesterolu, čo môže znížiť riziko srdcových ochorení
6. Moringa môže chrániť pred toxicitou arzénu
Kontaminácia potravín a vody arzénom je problémom v mnohých častiach sveta. Niektoré druhy ryže môžu obsahovať obzvlášť vysoké množstvá. Dlhodobé vystavenie vysokým hladinám arzénu môže nakoniec viesť k zdravotným problémom.
Štúdie spájajú dlhodobú expozíciu so zvýšeným rizikom rakoviny a srdcových chorôb. Niekoľko štúdií na myšiach a potkanoch ukázalo, že listy moringa oleifera môžu chrániť pred niektorými účinkami toxicity arzénu.
Tieto výsledky sú sľubné, ale zatiaľ nie je známe, či je to pravda aj u ľudí.
Podľa experimentov na zvieratách môže moringa oleifera chrániť pred toxicitou arzénu, ale toto ešte nebolo testované na ľuďoch
Zhrnutie
moringa oleifera je indický strom, ktorého listy sa v tradičnej medicíne používajú už tisíce rokov, ale len niektoré z mnohých známych zdravotných výhod boli vedecky študované.
Doterajšie štúdie ukazujú, že moringa oleifera môže spôsobiť mierne zníženie hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Môže pôsobiť aj antioxidačne a protizápalovo a chráni pred toxicitou arzénu.
Listy moringy sú veľmi výživné a užitočné pre ľudí trpiacich nedostatkom základných živín.