Mango
Zdravotné prínosy konzumácie manga
Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov publikovanými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.
V niektorých častiach sveta sa mango (mangifera indica) nazýva „kráľ ovocia“. Má veľké, kostnaté semeno. Mango pochádza z Indie a juhovýchodnej Ázie a pestuje sa už viac ako 4000 rokov. Existujú stovky odrôd manga, z ktorých každá má jedinečnú chuť, tvar, veľkosť a farbu.
Toto ovocie je nielen chutné, ale môže sa pochváliť aj pôsobivým nutričným profilom. Štúdie v skutočnosti spájajú mango a jeho živiny s prínosmi pre zdravie, ako je zlepšenie imunity, trávenia a zraku, ako aj nižšie riziko určitých typov rakoviny.
Ďalej je prehľad nutričných výhod manga.
Bohatý na živiny
Mango má nízky obsah kalórií, ale je plné živín.
Jedna šálka (165 gramov) nakrájaného manga obsahuje približne:
- Kalórie: 99
- Bielkoviny: 1,4 gramu
- Sacharidy: 24,7 gramov
- Tuk: 0,6 gramu
- Vláknina: 2,6 gramu
- Vitamín C: 67 % odporúčaného denného príjmu (RDI)
- Meď: 20 % RDI
- Kyselina listová: 18 % RDI
- Vitamín B6: 11,6 % RDI
- Vitamín A: 10 % RDI
- Vitamín E: 9,7 % RDI
- Vitamín B5: 6,5 % RDI
- Vitamín K: 6 % RDI
- Niacín (vitamín B3): 7 % RDI
- Draslík: 6 % RDI
- Riboflavín (vitamín B3): 5 % RDI
- Mangán: 4,5 % RDI
- Tiamín (vitamín B1): 4 % RDI
- Horčík: 4 % RDI
Obsahuje tiež malé množstvo fosforu, kyseliny pantoténovej, vápnika, selénu a železa.
Jedna šálka (165 gramov) manga poskytuje takmer 70 % ODD pre vitamín C – vitamín rozpustný vo vode, ktorý podporuje imunitný systém, pomáha telu absorbovať železo a podporuje rast a regeneráciu.
p >Mangá sú nízkokalorické, no obsahujú veľa živín – najmä vitamínu C, ktorý podporuje imunitu, vstrebávanie železa, rast a regeneráciu
Vysoký obsah antioxidantov
Kúsky mangaMango je plné polyfenolov – rastlinných zlúčenín, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Obsahuje viac ako tucet rôznych typov polyfenolov vrátane mangiferínu, katechínov, antokyanínov, kvercetínu, kempferolu, ramnetínu, kyseliny benzoovej a ďalších.
Antioxidanty sú veľmi dôležité, pretože chránia bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Voľné radikály sú vysoko reaktívne zlúčeniny, ktoré sa môžu viazať a poškodzovať bunky. Výskum spája škodlivé účinky voľných radikálov s príznakmi starnutia a chronických chorôb.
Z polyfenolov vzbudil najväčší záujem mangiferín, niekedy sa mu hovorí „super antioxidant“, pretože je obzvlášť účinný.
Laboratórne štúdie a štúdie na zvieratách ukázali, že mangiferín môže pôsobiť proti škodám spojeným s rakovinou, cukrovkou a inými chorobami.
Mango obsahuje viac ako tucet rôznych typov polyfenolov vrátane mangiferínu, ktorý je obzvlášť účinný, polyfenoly pôsobia v tele ako antioxidanty
Môže zvýšiť imunitu
Mango je vynikajúcim zdrojom živín na posilnenie imunity. Jedna šálka (165 gramov) manga poskytuje 10 % dennej potreby vitamínu A.
Vitamín A je nevyhnutný pre zdravý imunitný systém, pretože pomáha bojovať proti infekciám. Nízke hladiny vitamínu A sú spojené s vyšším rizikom infekcie.
Okrem toho 165 gramov manga poskytuje takmer tri štvrtiny dennej potreby vitamínu C. Tento vitamín môže pomôcť telu produkovať biele krvinky, ktoré sú nevyhnutné pre boj s viacerými chorobami. Môže podporiť efektívnejšie fungovanie týchto buniek a zlepšiť obranyschopnosť pokožky.
Mango obsahuje aj kyselinu listovú, vitamín K, vitamín E a niekoľko druhov vitamínov B, ktoré tiež prispievajú k udržaniu imunity.
Mangá sú vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej, niekoľkých vitamínov B a vitamínov A, C, K a E – všetky pomáhajú zvyšovať imunitu
Môže podporovať zdravie srdca
MangoMango obsahuje veľa živín, ktoré podporujú zdravú funkciu srdca. Napríklad horčík a draslík, ktoré prispievajú k udržaniu zdravého rozsahu srdcovej frekvencie a uvoľneniu krvných ciev, čím zabezpečujú nižší krvný tlak.
Mango obsahuje aj jedinečný antioxidant nazývaný mangiferín.
Experimenty na zvieratách ukázali, že mangiferín chráni srdcové bunky pred zápalom, oxidačným stresom a apoptózou (riadená bunková smrť). Môže tiež znížiť hladinu cholesterolu, triglyceridov a voľných mastných kyselín v krvi.
Mango obsahuje horčík, draslík a antioxidant mangiferín, ktoré všetky podporujú zdravú funkciu srdca
Môže podporovať fungovanie tráviaceho systému
Mango má mnoho vlastností, ktoré sú veľmi prospešné pre zdravie tráviaceho traktu.
Jedným z nich sú tráviace enzýmy nazývané amylázy. Tráviace enzýmy rozkladajú veľké molekuly potravy, takže sa dajú ľahko absorbovať. Amylázy štiepia komplexné sacharidy na cukry, ako je glukóza a maltóza. Tieto enzýmy sú aktívnejšie v zrelom mangu, a preto sú sladšie ako nezrelé.
A čo viac, keďže mango obsahuje veľa vody a vlákniny, môže pomôcť vyriešiť tráviace problémy, ako je zápcha a hnačka.
Štyritýždňová štúdia dospelých s chronickou zápchou zistila, že denná konzumácia manga bola pri zmierňovaní symptómov tohto ochorenia účinnejšia ako doplnok obsahujúci podobné množstvo rozpustnej vlákniny.
To znamená, že okrem vlákniny obsahuje mango aj ďalšie zložky, ktoré podporujú tráviaci systém.
Mango obsahuje tráviace enzýmy, vodu, vlákninu a ďalšie zlúčeniny, ktoré podporujú zdravý tráviaci systém
Môže podporovať zdravie očí
Mango je plné živín, ktoré podporujú zdravú funkciu očí.
Dve kľúčové antioxidačné živiny sú luteín a zeaxantín. Hromadia sa v sietnici, najmä v jej jadre, makule. Vo vnútri sietnice pôsobia luteín a zeaxantín ako prirodzené opaľovacie krémy a absorbujú prebytočné svetlo. Zdá sa tiež, že chránia oči pred škodlivým modrým svetlom.
Okrem toho je mango vynikajúcim zdrojom vitamínu A, ktorý tiež podporuje zdravie očí. Nedostatok vitamínu A je spojený so suchými očami a šerosleposťou. Vážny nedostatok vitamínu A môže spôsobiť ešte väčšie problémy, ako je zjazvenie rohovky.
Mango obsahuje luteín, zeaxantín a vitamín A – ktoré podporujú zdravie očí, luteín a zeaxantín môžu chrániť pred slnečným žiarením, zatiaľ čo nedostatok vitamínu A môže spôsobiť problémy so zrakom
Môže zlepšiť zdravie vlasov a pokožky
Mangový stromMango má vysoký obsah vitamínu C, ktorý je potrebný pre zdravé vlasy a pokožku. Tento vitamín je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu, proteínu, ktorý dodáva pokožke a vlasom štruktúru. Kolagén robí pokožku elastickou a zabraňuje ochabovaniu a tvorbe vrások.
Okrem toho je mango dobrým zdrojom vitamínu A, ktorý stimuluje rast vlasov a produkciu kožného mazu – tekutiny, ktorá pomáha hydratovať pokožku hlavy pre zdravé vlasy. Okrem toho sa vitamín A a ďalšie retinoidy integrujú do pokožky a chránia ju pred slnkom.
Okrem vitamínov A a C obsahuje mango vysoké množstvo polyfenolov, ktoré fungujú ako antioxidanty. Tieto antioxidanty chránia vlasové folikuly pred škodlivými účinkami oxidačného stresu.
Mango obsahuje vitamín C, ktorý dodáva pokožke pružnosť, zabraňuje ochabovaniu a vráskam a tiež poskytuje vitamín A, ktorý je potrebný pre zdravé vlasy
Môže pomôcť znížiť určité riziká rakoviny
Mango má vysoký obsah polyfenolov, ktoré môžu mať protirakovinové vlastnosti. Polyfenoly môžu prispievať k ochrane pred oxidačným stresom, ktorý je spojený s mnohými typmi rakoviny.
V štúdiách v skúmavkách a na zvieratách sa zistilo, že mangové polyfenoly znižujú oxidačný stres, zabíjajú alebo zastavujú rast rôznych rakovinových buniek vrátane leukémie, rakoviny hrubého čreva, pľúc, prostaty a prsníka.
Mangiferín, jeden z hlavných polyfenolov v mangu, nedávno pritiahol pozornosť pre svoje sľubné protirakovinové účinky. Pri pokusoch na zvieratách znížil zápal, chránil bunky pred oxidačným stresom a buď zastavil rast rakovinových buniek, alebo ich zabil.
Aj keď sú tieto štúdie sľubné, na lepšie pochopenie protirakovinových účinkov mangových polyfenolov sú potrebné štúdie na ľuďoch.
Mangové polyfenoly môžu bojovať proti oxidačnému stresu spojenému s rakovinou hrubého čreva, pľúc, prostaty, prsníka a kostí
Zhrnutie
Mango je bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty a má mnoho zdravotných výhod, vrátane potenciálnych protirakovinových účinkov, ako aj zlepšenú imunitu, zdravie tráviaceho traktu, zdravie očí, pokožky a vlasov.