Makadamiové orechy
10 zdravotných a nutričných výhod makadamových orechov
Nasledujú zistenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov zverejnenými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.
Makadamové orechy sú bohaté na vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty. Výhody môžu zahŕňať úbytok hmotnosti, zlepšenie zdravia čriev a ochranu pred chorobami, ako je cukrovka a srdcové choroby.
Makadamový orech je stromový orech s jemnou maslovou chuťou a krémovou textúrou.
Makadamové orechy, pôvodom z Austrálie, sa v súčasnosti pestujú v mnohých častiach sveta, ako je Brazília, Kostarika, Havaj a Nový Zéland.
Ako väčšina druhov orechov, aj makadamové sú bohaté na živiny a prospešné rastlinné zlúčeniny. Spája sa aj s množstvom prospešných vlastností vrátane lepšieho trávenia, zdravia srdca, hmotnosti a kontroly hladiny cukru v krvi.
1. Bohaté na živiny
Makadamový orechMakadamové orechy majú vysoký obsah kalórií a vysoký obsah zdravých tukov, vitamínov a minerálov. 28 gramov makadamových orechov obsahuje:
- Proteín: 2 gramy
- Sacharidy: 4 gramy
- Cukor: 1 gram
- Vláknina: 3 gramy
- Mangán: 58 % dennej hodnoty (DV)
- Tiamín: 22 % DV
- Meď: 11 % DV
- Horčík: 9 % DN
- Železo: 6 % DV
- Vitamín B6: 5 % DV
Makadamové orechy sú tiež bohaté na mononenasýtené tuky, čo je typ tuku, ktorý môže podporovať zdravie srdca znížením celkového a LDL (zlého) cholesterolu.
Tieto orechy majú nízky obsah uhľohydrátov a cukrov a majú mierny obsah vlákniny. Táto kombinácia spôsobuje, že je nepravdepodobné, že by zvýšili hladinu cukru v krvi, čo môže byť obzvlášť prospešné pre ľudí s cukrovkou.
Makadamové orechy sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, no zároveň majú nízky obsah sacharidov a cukru a pýšia sa zdravými mononenasýtenými tukmi
2. Je plný antioxidantov
Ako väčšina orechov, aj makadamové sú skvelým zdrojom antioxidantov.
Antioxidanty neutralizujú voľné radikály, čo sú nestabilné molekuly, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek a zvýšiť riziko chorôb, ako je cukrovka, Alzheimerova choroba a srdcové choroby.
Okrem toho sa makadamové orechy môžu pochváliť najvyšším obsahom flavonoidov zo všetkých orechov. Tento antioxidant bojuje proti zápalom a pomáha znižovať cholesterol.
Okrem toho je tento orech bohatý na tokotrienoly, formu vitamínu E s antioxidačnými vlastnosťami, ktoré môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Tieto zlúčeniny môžu dokonca chrániť pred rakovinou a chorobami mozgu.
Makadamové orechy sú plné flavonoidov a tokotrienolov, antioxidantov, ktoré chránia telo pred poškodením buniek a chorobami
3. Môže zlepšiť zdravie srdca
Makadamové orechy môžu znížiť riziko srdcových ochorení.
Podľa rôznych štúdií môže konzumácia 8 – 42 gramov orechov denne znížiť hladinu celkového a LDL (zlého) cholesterolu až o 10 %.
Je zaujímavé, že malá štúdia na ľuďoch s vysokým cholesterolom zistila, že strava s vysokým obsahom makadamových orechov znižuje hladiny tohto krvného markera v rovnakej miere ako nízkotučná diéta šetrná k srdcu.
A čo viac, konzumácia 42-84 gramov makadamových orechov denne môže výrazne znížiť hladiny zápalových markerov, ako je leukotrién B4. Zápal je jedným z rizikových faktorov srdcových chorôb.
Výskumníci sa domnievajú, že priaznivý účinok makadamových orechov na srdce môže prameniť z ich vysokého obsahu mononenasýtených mastných kyselín.
Tento tuk sa neustále spája s lepším zdravím srdca a nižším rizikom mŕtvice a smrteľného infarktu.
Makadamové orechy sú bohaté na mononenasýtené tuky priaznivé pre srdce, konzumácia malého množstva denne môže znížiť rizikové faktory srdcových chorôb, ako je vysoký cholesterol a zápaly
4. Môže znížiť riziko metabolického syndróm
aMetabolický syndróm je súbor rizikových faktorov, ako je vysoká hladina cukru v krvi a cholesterol, ktoré zvyšujú riziko mŕtvice, srdcových ochorení a cukrovky 2. typu.
Výskum ukazuje, že makadamové orechy môžu chrániť pred metabolickým syndrómom aj cukrovkou 2. typu.
Nedávna recenzia napríklad spájala stravu bohatú na orechy vrátane makadamových orechov so znížením hladiny cukru v krvi nalačno. V strave v tomto prehľade ľudia skonzumovali 28 až 84 gramov makadamových orechov denne. Ich hladina hemoglobínu A1c sa výrazne zlepšila, čo je indikátorom dlhodobej kontroly cukru v krvi.
Tiež strava bohatá na mononenasýtené tuky – ktoré tvoria 80 % tuku v makadamových orechoch – môže pomôcť znížiť rizikové faktory metabolického syndrómu, najmä u ľudí s cukrovkou 2. typu.
Vo všeobecnosti je konzumácia orechov spojená s nižšou hladinou cukru v krvi a telesnou hmotnosťou u ľudí s metabolickým syndrómom alebo cukrovkou 2. typu.
Pravidelná konzumácia orechov, vrátane makadamových orechov, môže znížiť riziko metabolického syndrómu a prispieť k nižšej a stabilnejšej hladine cukru v krvi
5. Môže vám pomôcť schudnúť
Aj keď sú makadamové orechy bohaté na kalórie, môžu vám pomôcť schudnúť.
Je to čiastočne kvôli množstvu bielkovín a vlákniny, ktoré obsahuje, dvoch živín, o ktorých je známe, že znižujú hlad a podporujú sýtosť.
Výskum ukazuje, že niektoré tuky v orechoch môžu počas trávenia zostať vo vláknitej stene orecha. Takže makadamové orechy a iné orechy môžu obsahovať menej kalórií, ako sa doteraz predpokladalo. V 3-týždňovej štúdii 71 mladých Japoniek zjedlo každý deň chlieb s 10 gramami makadamových orechov, kokosu alebo masla. Tí v skupine makadamových orechov schudli do konca štúdie 0,4 kg, zatiaľ čo váha tých v ostatných skupinách sa nezmenila.
Makadamové orechy sú tiež bohaté na mononenasýtené tuky, najmä omega-7 mastné kyseliny, ktoré chránia pred nežiaducim priberaním.
V 12-týždňovej štúdii mali obézne myši kŕmené stravou s vysokým obsahom tukov s veľkým množstvom makadamiového oleja – bohatého na kyselinu palmitolejovú – výrazne menšie tukové bunky ako tie, ktoré tento produkt nedostávali.
Nie je však jasné, či makadamové orechy majú rovnaký priaznivý účinok na ľudí.
Makadamové orechy môžu znižovať hlad a podporovať sýtosť, čo môže byť prospešné pri chudnutí, a môžu tiež obsahovať menej kalórií, než sa pôvodne predpokladalo
6. Môže zlepšiť zdravie čriev
Makadamové orechy obsahujú vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie a celkové zdravie čriev.
Rovnako ako u väčšiny orechov môže rozpustná vláknina v makadamových orechoch pôsobiť ako prebiotikum, čo znamená, že pomáha kŕmiť prospešné črevné baktérie.
Tieto priateľské baktérie zase produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA), ako sú acetát, butyrát a propionát, ktoré môžu znížiť zápal a chrániť pred stavmi, ako je syndróm dráždivého čreva (IBS), Crohnova choroba a ulcerózna kolitída.
Niektoré dôkazy naznačujú, že SCFA môžu znížiť riziko cukrovky a obezity.
Rozpustná vláknina v makadamových orechoch napomáha tráveniu kŕmením prospešnými črevnými baktériami, ktoré môžu zlepšiť zdravie čriev
7–9. Ďalšie možné výhody
Výskum naznačuje, že makadamové orechy môžu poskytnúť ďalšie zdravotné výhody vrátane:
- 7. Poskytujú protirakovinové vlastnosti: Makadamové orechy obsahujú flavonoidy a tokotrienoly, rastlinné zlúčeniny, o ktorých sa v štúdiách v skúmavkách preukázalo, že pomáhajú v boji proti rakovinovým bunkám alebo ich zabíjajú. Je však potrebný ďalší výskum.
- 8. Zlepšenie zdravia mozgu: Štúdie zo skúmaviek a na zvieratách ukazujú, že tokotrienoly môžu tiež chrániť mozgové bunky pred stavmi, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Napriek tomu je potrebný ľudský výskum.
- 9. Zvýšte dlhovekosť: Pravidelná konzumácia orechov, vrátane makadamových, môže znížiť riziko predčasnej smrti približne o tretinu.
Upozorňujeme, že tieto potenciálne vlastnosti nie sú ani zďaleka dokázané. Sú potrebné ďalšie štúdie na ľuďoch.
Pravidelná konzumácia makadamových orechov môže znížiť riziko predčasného úmrtia a pomôcť chrániť pred rakovinou a chorobami mozgu, ale je dôležité poznamenať, že na vyvodenie akýchkoľvek pevných záverov je potrebný ďalší výskum
10. Môže sa ľahko pridať do stravy
Makadamové orechy sú všestranné a možno ich ľahko začleniť do väčšiny diét.
Surové makadamové orechy sú zvyčajne najzdravšou formou. Suché pečienky sú dobrou alternatívou, ak nemáte čas si ich opekať sami, no skúste sa vyhnúť verziám pečeným na oleji, ktoré obsahujú zbytočne pridané tuky.
Makadamové orechy môžete jesť celé, pomlieť a posypať do polievok a teplých jedál alebo nahradiť krutóny v šalátoch.
Makadamiové maslo je ďalším spôsobom, ako si tieto orechy vychutnať. Podobne ako arašidové maslo ho možno natrieť na chlieb, sušienky a plátky ovocia, ako aj pridať do ovsených vločiek alebo jogurtu.
Nakoniec sa tieto orechy môžu namočiť a rozdrviť na kašu, čím sa získa syr alebo mlieko bez obsahu mlieka. Táto pasta môže tvoriť aj základ rôznych dezertov.
Makadamové orechy sú všestranným doplnkom väčšiny diét, možno ich konzumovať celé, mleté, surové, pražené alebo ako orechové maslo a môžu byť špeciálnym doplnkom k hlavným jedlám, snackom a dezertom.
Súhrn
Makadamové orechy sú bohaté na vitamíny, minerály, vlákninu, antioxidanty a zdravé tuky.
Potenciálne výhody zahŕňajú zníženie hmotnosti, zlepšenie zdravia čriev a ochranu pred cukrovkou, metabolickým syndrómom a srdcovými chorobami.
Ak ste zvedaví na tento orech, skúste ho dnes zaradiť do svojho jedálnička.