Lucuma
6 prekvapivých výhod lucuma prášku
Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov publikovanými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.
Lucuma je plod stromu pouteria lucuma pôvodom z Južnej Ameriky. Má tvrdú zelenú šupku a mäkkú, žltú dužinu, ktorá je suchá a sladká, často prirovnávaná k zmesi sladkých zemiakov a karamelu. Lucuma, nazývaná „zlato Inkov“, sa po stáročia používa v tradičnej medicíne v Južnej Amerike.
Najčastejšie je dostupný vo forme práškového doplnku. Je obľúbený pre množstvo potenciálnych zdravotných výhod. Navyše sa vďaka svojej sladkej chuti používa ako zdravšia alternatíva stolového cukru a iných obľúbených sladidiel.
1. Výživnejšie ako väčšina sladidiel
Lucuma sa môže konzumovať surová, ale často sa používa ako prírodné sladidlo. Najčastejšie je dostupný ako sušený práškový doplnok.
Jedna polievková lyžica (7,5 gramu) lucuma prášku obsahuje 30 kalórií, 0 g bielkovín, 0 g tuku, 6 g sacharidov, 1,5 g cukru a 2 g vlákniny. Lucuma obsahuje menej cukru, ale viac živín ako stolový cukor. Konkrétne obsahuje približne o polovicu menej sacharidov a o 75 % menej cukru ako rovnaké množstvo stolového cukru.
Lucuma prášok obsahuje relatívne prijateľné množstvá rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny, na rozdiel od väčšiny bežných sladidiel, ako je napríklad stolový cukor. Nerozpustná vláknina riedi stolicu a zabraňuje zápche tým, že pomáha potrave hladko sa pohybovať cez črevný trakt. Rozpustná vláknina vyživuje prospešné črevné baktérie, ktoré zase produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA), ako je acetát, propionát a butyrát. Tie potom črevné bunky využívajú ako potravu, takže zostávajú zdravé. Tieto tuky s krátkym reťazcom chránia pred zápalom a zlepšujú príznaky ochorení čriev vrátane syndrómu dráždivého čreva (IBS), Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy.
Jedna polievková lyžica (7,5 gramu) lucuma prášku obsahuje vápnik, železo, draslík, niacín a vitamín C – hoci tieto množstvá sú zvyčajne menšie ako 1 % dennej hodnoty (RDA). Je však výživnejšie ako iné obľúbené sladidlá.
Lucuma prášok má nízky obsah cukru, no relatívne vysoký obsah vlákniny a obsahuje menšie množstvo iných živín vrátane vápnika a železa
2. Obsahuje rôzne antioxidanty
Lucuma obsahuje veľa antioxidantov, čo sú účinné zlúčeniny, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným vysoko reaktívnymi molekulami nazývanými voľné radikály.
Jesť strava bohatá na antioxidanty môže pomôcť chrániť sa pred zdravotnými problémami, ako sú srdcové choroby a niektoré druhy rakoviny. Výskum napríklad ukazuje, že lucuma je obzvlášť bohatá na polyfenoly a karotenoidy, dve skupiny antioxidantov známe svojimi protizápalovými, protirakovinovými a srdcu prospešnými vlastnosťami.
Je obzvlášť vysoký v xantofyloch, skupine karotenoidov zodpovedných za žltú farbu lucumy, o ktorej sa predpokladá, že podporuje zdravie očí a dobrý zrak.
Lucuma je tiež plná vitamínu C, živiny s antioxidačnými vlastnosťami, ktorá hrá v tele mnoho dôležitých úloh, ako je podpora zraku, silný imunitný systém a zdravie srdca.
Okrem toho sa predpokladá, že polyfenoly v lucume ponúkajú silnú ochranu proti chronickým ochoreniam, ako je cukrovka a srdcové choroby.
Výskum špecifických typov antioxidantov nachádzajúcich sa v lucume je však obmedzený a na úplné pochopenie potenciálnych antioxidačných výhod tohto ovocia sú potrebné ďalšie štúdie.
Lucuma je bohatá na antioxidanty, ako sú karotenoidy a polyfenoly, ktoré môžu chrániť pred rôznymi chorobami vrátane cukrovky a srdcových chorôb
3. Môže byť prospešný pre kontrolu hladiny cukru v krvi
Aj keď je lucuma bohatá na sacharidy, môže chrániť pred cukrovkou 2. typu. To môže byť čiastočne spôsobené tým, že väčšina sacharidov je komplexná. Sacharidy možno rozdeliť do troch kategórií:
- Cukry
Tieto sacharidy s krátkym reťazcom sa nachádzajú v mnohých potravinách. Príklady zahŕňajú glukózu, fruktózu a laktózu. Môžu sa rýchlo stráviť a spôsobiť prudký nárast hladiny cukru v krvi. - Škroby
Sú to dlhšie cukrové reťazce, ktoré sa v čreve rozkladajú na cukry. Ich trávenie trvá dlhšie a je menej pravdepodobné, že spôsobia drastický nárast hladiny cukru v krvi. - Vláknina
Ide o typ nestráviteľného uhľohydrátu, ktorý rozkladajú prospešné črevné baktérie a používajú sa ako potrava. Pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.
Cukry sa považujú za jednoduché, zatiaľ čo škrob a vláknina za komplexné sacharidy. Ukázalo sa, že komplexné sacharidy, ako sú škroby a vláknina, ktoré tvoria väčšinu sacharidov v lucume, pomáhajú udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi. Navyše, rozpustná vláknina v lucume môže chrániť pred cukrovkou zlepšením citlivosti na inzulín a prevenciou prudkých nárastov hladiny cukru v krvi po jedle alebo občerstvení.
Výskum v skúmavke navyše ukazuje, že mechanizmus znižovania hladiny cukru v krvi lucumy môže byť podobný ako pri niektorých antidiabetikách. Zabraňuje pôsobeniu enzýmu alfa-glukozidázy, ktorý je zodpovedný za rozklad komplexných sacharidov na jednoduché cukry, ktoré majú tendenciu zvyšovať hladinu cukru v krvi.
Lucuma sa často tvrdí, že má nízky glykemický index, čo znamená, že zvyšuje hladinu cukru v krvi oveľa menej ako iné sladidlá, napríklad čistý cukor. Ak je to pravda, je to ďalší dôvod, prečo môže byť lucuma prospešná pre kontrolu hladiny cukru v krvi. Žiadne štúdie však nízky glykemický index lucumy nepotvrdili. Rovnako ako všetky sladidlá by sa mal konzumovať s mierou.
Celkovo je potrebný ďalší výskum možných priaznivých účinkov lucumy na kontrolu hladiny cukru v krvi.
Lucuma je bohatá na komplexné sacharidy a vlákninu a môže znížiť vstrebávanie jednoduchých cukrov v tele, čo môže pomôcť zabrániť prudkým nárastom hladiny cukru v krvi a regulovať hladinu cukru v krvi, hoci výskum v tejto oblasti je obmedzený
4. Môže podporovať zdravé fungovanie srdca
Lucuma môže chrániť pred srdcovými chorobami, pravdepodobne kvôli obsahu polyfenolov. Polyfenoly sú prospešné rastlinné zlúčeniny, o ktorých sa predpokladá, že chránia pred vysokým krvným tlakom a srdcovými chorobami.
Štúdia v skúmavke ukázala, že lucuma môže blokovať účinok enzýmu konvertujúceho angiotenzín I (ACE), ktorý sa podieľa na kontrole krvného tlaku. Vďaka tomu môže lucuma znížiť krvný tlak.
Aj keď predbežné výsledky vyzerajú sľubne, výskum je neúplný a na potvrdenie týchto prínosov pre zdravie srdca u ľudí sú potrebné ďalšie štúdie.
Lucuma obsahuje polyfenoly potrebné pre zdravie srdca, jeho schopnosť inhibovať ACE môže ďalej zlepšiť zdravie srdca znížením krvného tlaku, ale je potrebný ďalší výskum
5. Možno použiť na pečenie alebo dezerty
Lucuma prášok možno použiť ako náhradu cukru v koláčoch a iných dezertoch alebo pečive.
Štruktúra lucumy je podobná kryštálovému cukru, ale chuť je viac podobná hnedému cukru. Takže napríklad dve tretiny hnedého cukru môžete pokojne nahradiť lucumou. Možno však budete musieť trochu experimentovať, pretože to nemusí fungovať dobre pre každý recept.
Lucumu možno použiť aj na ochutenie jedál, ako je zmrzlina a iné dezerty. Okrem toho sa môže pridať do jogurtu, ovsených vločiek a mliečnych koktailov, aby dospelým aj deťom poskytla náznak prirodzenej sladkosti.
Lucuma prášok možno použiť ako alternatívu k hnedému cukru v koláčoch, koláčoch a inom pečive a môže tiež ochutiť iné potraviny, ako je zmrzlina, ovsené vločky a jogurt
6. Môže sa ľahko pridať do stravy
Čerstvé ovocie lucuma je ťažké zohnať, ale prášok lucuma je široko dostupný, online aj v obchodoch so zdravou výživou.
Lucuma prášok môžete jednoducho vyskúšať tak, že naň posypete müsli, ovsené vločky alebo cereálie. Prípadne ho rozmixujte do smoothie alebo ho použite namiesto cukru do zákuskov či koláčov.
Aj keď existuje mnoho spôsobov, ako pridať lucumu do vašej stravy, majte na pamäti, že výskum tohto doplnku je obmedzený a jeho potenciálne vedľajšie účinky nie sú v súčasnosti známe.
Lucuma prášok možno nájsť online alebo v obchodoch so zdravou výživou a možno ho pridať do rôznych jedál a nápojov, ako sú müsli, smoothies alebo pečivo
Zhrnutie
Lucuma je ovocie pochádzajúce z Južnej Ameriky, ktoré je najčastejšie dostupné ako práškový doplnok.
Môže poskytnúť mnoho zdravotných výhod, ako je kontrola hladiny cukru v krvi, zlepšenie zdravia srdca a poskytovanie prospešných antioxidantov. Výskum je však obmedzený.
Ak ste zvedaví na toto exotické ovocie a prášok, skúste malé množstvá stolového cukru vo svojich nápojoch alebo jedle nahradiť týmto prírodným, zdravým sladidlom.