Jablčný ocot

Almaecet

5 zdravotných výhod jablčného octu

Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov publikovanými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.

Jablčný ocot je populárny domáci liek. Ľudia ho po stáročia používali na varenie a medicínu. Mnoho ľudí tvrdí, že môže zmierniť mnohé zdravotné ťažkosti, ale čo hovorí výskum?

Jablčný ocot má rôzne zdravotné vlastnosti vrátane antimikrobiálnych a antioxidačných účinkov. A čo viac, dôkazy naznačujú, že môže mať zdravotné výhody, ako je podpora chudnutia, zníženie cholesterolu a cukru v krvi a zmiernenie príznakov cukrovky. K dispozícii je však málo výsledkov výskumu, a preto sú potrebné ďalšie štúdie, kým sa budú môcť odporučiť ako alternatívna liečba.

Tento článok predstavuje šesť potenciálnych zdravotných výhod jablčného octu.

1. Mimoriadne zdravé materiály

Jablčný ocot sa vyrába v dvoch krokoch. Pri výrobe sa rozdrvené jablká najskôr ošetria kvasinkami, ktoré kvasia a premieňajú cukry na alkohol. Potom sa pridajú baktérie, ktoré alkohol ďalej fermentujú a menia ho na kyselinu octovú, ktorá je hlavnou zložkou octu. Kyselina octová dodáva octu jeho silne kyslú vôňu a chuť. Podľa výskumníkov je táto kyselina zodpovedná za zdravotné benefity jablčného octu. Obsah kyselín v jablčnom octe je 5 – 6 %.

Jablčný ocot sa vyrába fermentáciou jablčného cukru na kyselinu octovú, ktorá je hlavnou zložkou octu a je zodpovedná za jeho zdravotné prínosy

2. Môže pomôcť zabiť škodlivé baktérie

Ocot môže pomôcť zabiť rôzne patogény vrátane baktérií. Ľudia tradične používajú ocot na liečbu a dezinfekciu nechtov, vší, bradavíc a infekcií uší. Hippokrates, otec modernej medicíny, používal ocot na čistenie rán pred viac ako 2000 rokmi.

Ocot je tiež konzervant potravín a štúdie ukazujú, že inhibuje rast baktérií, ako je E. coli, v potravinách, čím zabraňuje kazeniu potravín.

Neoficiálne zdroje tiež naznačujú, že zriedený jablčný ocot môže tiež pomôcť pri liečbe akné.

Primárna zložka octu – kyselina octová – dokáže zabíjať škodlivé baktérie a zabrániť ich rozmnožovaniu, predtým sa používala ako dezinfekčný prostriedok a prírodný konzervačný prostriedok

3. Môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi a liečiť cukrovku

K dnešnému dňu je jedným z najpresvedčivejších spôsobov použitia octu pomoc pri liečbe cukrovky 2. typu. Diabetes 2. typu je charakterizovaný vysokou hladinou cukru v krvi spôsobenou inzulínovou rezistenciou alebo neschopnosťou produkovať inzulín.

Pre ľudí s cukrovkou je dôležité udržiavať hladinu cukru v krvi v normálnom rozmedzí, pretože niektorí vedci sa domnievajú, že vysoká hladina cukru v krvi je hlavnou príčinou starnutia a rôznych chronických ochorení.

Najúčinnejším a najzdravším spôsobom, ako kontrolovať hladinu cukru v krvi, je vyhýbať sa rafinovaným sacharidom a cukru, ale jablčný ocot môže tiež veľmi pomôcť.

Výskum naznačuje, že ocot má nasledujúce výhody pre hladinu cukru v krvi a inzulínu:

  • Podľa malej štúdie môže ocot zlepšiť citlivosť na inzulín o 19 – 34 % počas jedla s vysokým obsahom sacharidov a výrazne znížiť hladinu cukru v krvi a reakciu na inzulín.
  • V malej štúdii na 5 zdravých ľuďoch znížil ocot hladinu cukru v krvi o 31,4 % po zjedení 50,4 g bieleho chleba.
  • Podľa malej štúdie medzi diabetikmi konzumácia 2 polievkových lyžíc jablčného octu pred spaním znížila nasledujúce ráno hladinu cukru v krvi o 4 %.
  • Niekoľko štúdií na ľuďoch ukazuje, že ocot môže zlepšiť funkciu inzulínu a znížiť postprandiálne hladiny cukru v krvi.

Je veľmi dôležité, aby ste nikdy nenahrádzali lekárske ošetrenie neoverenými zdravotnými produktmi! Ak v súčasnosti užívate lieky na zníženie hladiny cukru v krvi, poraďte sa so svojím lekárom skôr, ako zvýšite príjem akéhokoľvek octu.

Jablčný ocot sa ukázal ako sľubný pri zlepšovaní citlivosti na inzulín a znižovaní postprandiálnej hladiny cukru v krvi

4. Môže vám pomôcť schudnúť

Možno to bude prekvapujúce, ale štúdie ukazujú, že ocot vám môže pomôcť schudnúť. Niekoľko štúdií na ľuďoch ukázalo, že ocot môže zvýšiť pocit plnosti. To môže prispieť k zníženiu príjmu kalórií a tým k zníženiu hmotnosti. Napríklad podľa jednej štúdie viedol ocot s jedlom s vysokým obsahom sacharidov k zvýšenému pocitu plnosti a účastníci zjedli po zvyšok dňa o 200 – 275 kalórií menej.

Okrem toho štúdia na 175 obéznych ľuďoch ukázala, že denná konzumácia jablčného octu znižuje brušný tuk, čím pomáha pri chudnutí. Majte však na pamäti, že táto štúdia trvala 3 mesiace, takže skutočné účinky na telesnú hmotnosť sú dosť neisté. Jednoduché pridanie alebo odobratie určitých potravín alebo prísad má však len zriedka citeľný vplyv na hmotnosť. Úplná zmena stravovania alebo životného štýlu spôsobuje dlhodobý úbytok hmotnosti.

Jablčný ocot môže celkovo prispieť k zníženiu hmotnosti tým, že podporuje pocit sýtosti, znižuje hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu. Jedna polievková lyžica jablčného octu obsahuje len asi tri kalórie, čo je veľmi málo.

Štúdie naznačujú, že ocot môže zvýšiť pocity plnosti a pomôcť vám zjesť menej kalórií, čo môže viesť k strate hmotnosti

5. Zlepšuje zdravie srdca zvierat

Srdcové choroby sú jednou z hlavných príčin úmrtí. Mnoho biologických faktorov je spojených s rizikom srdcových ochorení. Výskum naznačuje, že ocot môže zlepšiť niekoľko z týchto rizikových faktorov. Väčšina štúdií však bola vykonaná na zvieratách.

Tieto štúdie na zvieratách naznačujú, že jablčný ocot môže znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov, ako aj riziko niekoľkých ďalších typov srdcových ochorení. Niektoré štúdie na potkanoch tiež ukázali, že ocot znižuje krvný tlak, čo je hlavný rizikový faktor srdcových chorôb a problémov s obličkami.

Neexistuje žiadny dobrý dôkaz, že ocot má nejaké priaznivé účinky na zdravie ľudského srdca. Výskumníci musia vykonať ďalšie štúdie predtým, ako vyvodia akékoľvek pevné závery.

Mnohé štúdie na zvieratách ukázali, že ocot môže znížiť hladinu triglyceridov a cholesterolu v krvi, ako aj krvný tlak, ale neexistujú žiadne konkrétne dôkazy o tom, že znižuje riziko srdcových ochorení u ľudí

Zhrnutie

Mnoho webových stránok a naturopatických poradcov tvrdí, že jablčný ocot má výnimočné zdravotné prínosy vrátane zvýšenia energie a liečby chorôb. Bohužiaľ, existuje len malý výskum na podporu väčšiny tvrdení o zdravotných výhodách.

Niektoré štúdie však naznačujú, že môže mať určité výhody, vrátane zabíjania baktérií, znižovania hladiny cukru v krvi a podpory chudnutia. Zdá sa, že jablčný ocot je bezpečný, pokiaľ ho neprijmete príliš veľa.




Chcem jablčný ocot!

Zobrazenie:
Zmena objednávky:
Zobrazenie:
Zmena objednávky: