Datle
8 overených zdravotných výhod datlí
Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov zverejnenými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.
Datľový plod je bohatý na vlákninu a antioxidanty. Jeho nutričné výhody môžu podporovať zdravie mozgu a predchádzať určitým chorobám.
Datľový plod je plodom ďatľovej palmy, ktorá sa pestuje v mnohých tropických oblastiach sveta. Datle sa v posledných rokoch stalo veľmi populárnym.
Takmer všetky datle predávané v západných krajinách sú sušené. Datle možno určiť podľa ich vzhľadu, či sú sušené alebo nie. Vráskavá pokožka naznačuje, že je vysušená, zatiaľ čo hladká pokožka naznačuje sviežosť.
V závislosti od odrody je plod čerstvého datle pomerne malý a jeho farba sa líši od jasne červenej po jasne žltú. Medzi bežne konzumované odrody patrí datľové ovocie Medjool a Deglet Noor.
Datľové ovocie je žuvacie a má sladkú chuť. Je tiež bohatá na niektoré dôležité živiny a má mnoho výhod a využití.
1. Veľmi výživné
DatleDatľový plod má vynikajúci nutričný profil.
Keďže je sušené, jeho obsah kalórií je vyšší ako u väčšiny čerstvého ovocia. Kalorický obsah datlí je podobný ako v prípade iného sušeného ovocia, ako sú hrozienka a figy.
Väčšina kalórií v datliach pochádza zo sacharidov a zvyšok z veľmi malého množstva bielkovín. Napriek kalorickému obsahu datlí obsahuje okrem značného množstva vlákniny aj niektoré dôležité vitamíny a minerály.
100 gramov plodu datlí Medjool poskytuje nasledujúce živiny:
- Kalórie: 277
- Sacharidy: 75 gramov
- Vláknina: 7 gramov
- Proteín: 2 gramy
- Draslík: 15 % DV
- Horčík: 13 % DV
- Meď: 40 % DV
- Mangán: 13 % DV
- Železo: 5 % DV
- Vitamín B6: 15 % DV
Datľový plod je tiež bohatý na antioxidanty, ktoré môžu poskytnúť mnoho zdravotných výhod.
Okrem vlákniny a antioxidantov obsahuje datlový plod veľa vitamínov a minerálov, no má vysoký obsah kalórií, pretože ide o sušené ovocie
2. Vysoký obsah vlákniny
Datľová palmaDostatočný príjem vlákniny je dôležitý pre celkové zdravie.
100-gramová porcia obsahuje takmer 7 gramov vlákniny. Zahrnutie datlí do vašej stravy je skvelý spôsob, ako zvýšiť príjem vlákniny.
Vláknina môže mať priaznivý vplyv na zdravie tráviaceho systému tým, že zabraňuje zápche. Podporuje pravidelné vyprázdňovanie tým, že prispieva k tvorbe stolice.
V jednej štúdii sa u 21 ľudí, ktorí jedli 7 datlí denne počas 3 týždňov, zlepšila frekvencia stolice a výrazne sa zvýšili pohyby čriev v porovnaní s tými, ktorí datle nejedli.
Vláknina v datliach môže byť navyše užitočná pri kontrole hladiny cukru v krvi. Vláknina spomaľuje trávenie a môže pomôcť zabrániť prílišnému zvýšeniu hladiny cukru v krvi po jedle.
Datle majú nízky glykemický index (GI), ktorý meria, ako rýchlo stúpne hladina cukru v krvi po zjedení určitého jedla.
Datle má vysoký obsah vlákniny, čo môže byť prospešné pri prevencii zápchy a kontrole hladiny cukru v krvi
3. Má vysoký obsah antioxidantov
Datle obsahuje rôzne antioxidanty, ktoré majú mnoho zdravotných výhod vrátane zníženia rizika mnohých chorôb.
Antioxidanty chránia vaše bunky pred voľnými radikálmi, ktoré sú nestabilnými molekulami a môžu spôsobiť škodlivé reakcie v tele, ktoré môžu viesť k ochoreniu.
V porovnaní s podobnými druhmi ovocia, ako sú figy a sušené slivky, majú datle najvyšší obsah antioxidantov. Tu je prehľad troch najsilnejších antioxidantov v datliach:
- • Flavonoidy: Flavonoidy sú silné antioxidanty, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal. Boli študované na zníženie rizika cukrovky, Alzheimerovej choroby a niektorých typov rakoviny.
- • Karotenoidy: Ukázalo sa, že karotenoidy podporujú zdravie srdca a môžu znižovať riziko ochorení súvisiacich s očami, ako je makulárna degenerácia.
- • Kyselina fenolová: Kyseliny fenolové, známe svojimi protizápalovými vlastnosťami, môžu pomôcť znížiť riziko rakoviny a srdcových chorôb.
Datle obsahujú niekoľko antioxidantov, ktoré môžu pomôcť predchádzať určitým chronickým ochoreniam, ako sú srdcové choroby, rakovina, Alzheimerova choroba a cukrovka
4. Môže podporovať zdravie mozgu
Konzumácia datľového ovocia môže zlepšiť funkciu mozgu.
Laboratórne štúdie zistili, že datľový plod pomáha znižovať zápalové markery, ako je interleukín 6 (IL-6) v mozgu. Vysoké hladiny IL-6 sú spojené s vyšším rizikom neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.
Okrem toho ďalšie štúdie, vrátane štúdií na zvieratách, ukázali, že datle sú užitočné pri znižovaní aktivity amyloidných beta proteínov, ktoré môžu vytvárať plaky v mozgu.
Keď sa v mozgu nahromadia plaky, môžu narušiť komunikáciu medzi mozgovými bunkami, čo v konečnom dôsledku vedie k smrti mozgových buniek a Alzheimerovej chorobe.
Štúdia na zvieratách ukázala, že myši kŕmené potravou zmiešanou s datľami mali výrazne lepšiu pamäť a schopnosť učiť sa a vykazovali menej úzkostného správania v porovnaní s tými, ktoré datle nekonzumovali.
Potenciálne mozgovo-stimulačné vlastnosti datlí sa pripisujú obsahu protizápalových antioxidantov vrátane flavonoidov. Na potvrdenie úlohy datlí v zdraví mozgu je však potrebných viac štúdií na ľuďoch.
Datľový plod môže byť užitočný pri znižovaní zápalu a prevencii tvorby plakov v mozgu, čo môže byť dôležité pri prevencii Alzheimerovej choroby
5. Môže podporovať prirodzený pôrod
Datle boli tiež študované na prevenciu predčasného pôrodu.
Konzumácia týchto plodov v posledných týždňoch tehotenstva môže podporiť dilatáciu krčka maternice a znížiť potrebu vyvolaného pôrodu. Môžu byť tiež užitočné pri skrátení pracovného času.
Staršia metaanalýza z roku 2011, ktorá skúmala štúdie, v ktorých tehotné ženy jedli datle pred pôrodom, zistila, že tie, ktoré jedli datle, mali kratší pôrodný čas ako tie, ktoré ich nejedli, ale tiež poznamenáva, že vzťah medzi konzumáciou datlí a rýchlejšie doručenie je potrebné ďalej skúmať.
Podľa štúdie z roku 2017, na ktorej sa zúčastnilo 154 tehotných ľudí, ženy, ktoré jedli datle, mali oveľa menšiu pravdepodobnosť pôrodu ako tie, ktoré datle nejedli.
Tretia štúdia zistila podobné výsledky u 91 tehotných žien, ktoré konzumovali 70-76 gramov datlí denne počnúc 37. týždňami tehotenstva. Boli v aktívnom pôrode v priemere o 4 hodiny kratšie ako tí, ktorí nejedli datle.
Hoci sa zdá, že konzumácia datlí podporuje pôrod a skracuje dĺžku pôrodu, na potvrdenie týchto účinkov je potrebný ďalší výskum.
Úloha datlí v tehotenstve je pravdepodobne spôsobená zlúčeninami, ktoré sa viažu na oxytocínové receptory, ktoré zrejme napodobňujú účinky oxytocínu v tele. Oxytocín je hormón, ktorý spôsobuje kontrakcie počas pôrodu.
Okrem toho plod ďatle obsahuje triesloviny, čo sú zlúčeniny, ktoré preukázateľne podporujú kontrakcie. Je tiež dobrým zdrojom prírodného cukru a kalórií, ktoré sú potrebné na udržanie energetickej hladiny počas pôrodu.
Datľový plod môže podporiť a uľahčiť prirodzený pôrod tehotným ženám, ak sa konzumuje v posledných týždňoch tehotenstva
6. Prírodné sladidlo
Datľový plod je zdrojom fruktózy, čo je prirodzený typ cukru, ktorý sa v ovocí nachádza.
To je dôvod, prečo je datľové ovocie veľmi sladké a má lahodnú, karamelovú chuť. Vďaka obsahu živín, vlákniny a antioxidantov sú v receptoch skvelou náhradou bieleho cukru.
Najlepší spôsob, ako nahradiť biely cukor, je pripraviť ovocnú pastu z datlí ako v tomto recepte. Vyrába sa zmiešaním datlí s vodou. Základným pravidlom je nahradiť cukor pastou z datlového ovocia v pomere 1:1. Ak napríklad recept vyžaduje 1 šálku cukru, nahraďte ju 1 šálkou ovocnej pasty z datlí.
Je dôležité poznamenať, že hoci má datľový plod vysoký obsah vlákniny a živín, stále má dosť vysoký obsah kalórií, takže je najlepšie ho konzumovať s mierou.
Vzhľadom na sladkú chuť, živiny, vlákninu a antioxidanty datľového ovocia je zdravou náhradou bieleho cukru
7. Ďalšie možné prínosy pre zdravie
Ľudia tvrdia, že datle majú niektoré ďalšie zdravotné výhody, ktoré neboli dôkladne preskúmané.
- Zdravie kostí: Datle obsahuje veľa minerálov vrátane fosforu, vápnika a horčíka. Všetky z nich boli skúmané z hľadiska ich schopnosti predchádzať stavom súvisiacim s kosťami, ako je osteoporóza.
- Kontrola hladiny cukru v krvi: Datle môže pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi vďaka svojmu nízkemu glykemickému indexu, vláknine a antioxidantom. Ich konzumácia teda môže pomôcť pri liečbe cukrovky.
Aj keď sú tieto potenciálne prínosy pre zdravie sľubné, na vyvodenie akýchkoľvek záverov je potrebných viac štúdií na ľuďoch.
Niektoré tvrdenia, že datle podporujú zdravie kostí a pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi, ale tieto účinky neboli dôkladne preskúmané
8. Môže sa ľahko pridať do stravy
Datľové ovocie je neuveriteľne všestranné a je z neho chutné občerstvenie. Často sa spája s inými potravinami, ako sú mandle, orechové maslo alebo mäkký syr.
Datle je tiež veľmi lepkavá, vďaka čomu je užitočným spojivom v pečive, ako sú koláče a tyčinky. Datle môžete tiež skombinovať s orechmi a semienkami, aby ste vytvorili zdravé maškrty alebo energetické guľôčky.
Datle môžete navyše použiť na osladenie omáčok, ako sú šalátové dresingy a marinády, alebo ich primiešať do smoothies a ovsených vločiek.
Je dôležité poznamenať, že kvôli vysoko kalorickej sladkej chuti datľového ovocia je ľahké preháňať jeho konzumáciu. Z tohto dôvodu je najlepšie ho konzumovať s mierou.
Existuje mnoho spôsobov, ako jesť datľové ovocie, zvyčajne sa konzumuje surové, ale hodí sa aj k obľúbeným jedlám
Súhrn
Datle je zdravé ovocie, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička.
Je bohatý na mnohé živiny, vlákninu a antioxidanty, z ktorých všetky môžu poskytnúť zdravotné výhody od lepšieho trávenia až po zníženie rizika chorôb.
Existuje niekoľko spôsobov, ako pridať datle do svojho jedálnička. Jedným z populárnych spôsobov konzumácie je ako prírodné sladidlo v rôznych potravinách. Môžete z nej urobiť aj skvelé občerstvenie.
Datle je najjednoduchšie nájsť v sušenej forme, hoci majú vyšší obsah kalórií ako čerstvé ovocie, preto je dôležité ich konzumovať s mierou.
Datle by ste určite mali zahrnúť do svojho jedálnička, pretože sú výživné a chutné.