Čučoriedky

Modrá brusnica

9 overených zdravotných výhod čučoriedok

Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov publikovanými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.

Čučoriedky sú sladké, výživné a mimoriadne obľúbené. Často označovaná ako superpotravina, má nízky obsah kalórií a je neuveriteľne užitočná. Je tak chutné a príjemné, že ho mnohí ľudia považujú za svoje obľúbené ovocie.

Tu je 10 overených zdravotných výhod čučoriedok:

1. Čučoriedky majú nízky obsah kalórií, ale vysoký obsah živín

Čučoriedka Čučoriedka

Čučoriedkový ker (vaccinium sect. cyanococcus) – tiež známy ako čučoriedka – je kvitnúci ker, ktorý vytvára bobule s modrofialovým odtieňom. Plody čučoriedky sú malé - asi 5 až 16 milimetrov v priemere - s malou korunou na jednom konci. Najprv je zelená, potom sa počas dozrievania zmení na modrofialovú.

Dva najbežnejšie typy sú

  • Highbush čučoriedka: najbežnejšia pestovaná odroda
  • Nízke, trpasličie alebo divoké čučoriedky: zvyčajne menšie a bohatšie na niektoré antioxidanty

Čučoriedky patria medzi najvýživnejšie bobule. 1 šálka (148 gramov) čučoriedok obsahuje:

  • Vláknina: 4 gramy
  • Vitamín C: 24 % RDI
  • Vitamín K: 36 % RDI
  • Mangán: 25 % RDI
  • Malé množstvá rôznych iných živín

Okrem toho obsahuje približne 85 % vody. Plná šálka obsahuje iba 84 kalórií s 15 gramami sacharidov.

Čučoriedky sú veľmi obľúbené bobule s nízkym obsahom kalórií, ale vysokým obsahom vitamínov C a K a vlákniny

2. Čučoriedky sú kráľom antioxidačných potravín

Antioxidanty chránia telo pred voľnými radikálmi, čo sú nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodiť bunky a prispieť k starnutiu a chorobám, ako je rakovina.

Čučoriedky majú jednu z najvyšších úrovní antioxidantov zo všetkých známych druhov ovocia a zeleniny

Hlavné antioxidačné zlúčeniny v čučoriedkach patria do skupiny polyfenolových antioxidantov nazývaných flavonoidy. Jedna skupina flavonoidov – antokyány – môže byť považovaná za zodpovednú za priaznivý vplyv týchto bobúľ na zdravie.

Bolo preukázané, že čučoriedky priamo zvyšujú hladinu antioxidantov v tele.

Čučoriedky majú najvyššiu antioxidačnú kapacitu zo všetkých populárnych druhov ovocia a zeleniny a zdá sa, že flavonoidné antioxidanty v bobuliach majú na to najväčší vplyv

3. Čučoriedky znižujú poškodenie DNA, čo môže pomôcť chrániť pred starnutím a rakovinou

Oxidačné poškodenie DNA je nevyhnutnou súčasťou každodenného života. Hovorí sa, že sa vyskytuje desaťtisíckrát denne v každej bunke tela. Poškodenie DNA je jedným z dôvodov starnutia. To tiež zohráva dôležitú úlohu pri rozvoji chorôb, ako je rakovina.

Vysoký obsah antioxidantov v čučoriedkach dokáže neutralizovať niektoré voľné radikály, ktoré poškodzujú DNA.

V jednej štúdii 168 ľudí vypilo 1 liter zmesi brusnicovej a jablkovej šťavy denne. Po štyroch týždňoch sa oxidačné poškodenie DNA spôsobené voľnými radikálmi znížilo o 20 %.

Tieto zistenia sú v súlade s menšími štúdiami, ktoré používali čerstvé alebo práškové čučoriedky.

Mnoho štúdií ukazuje, že čučoriedky a brusnicová šťava znižujú poškodenie DNA, čo je hlavná príčina starnutia a rakoviny

4. Čučoriedky chránia cholesterol v krvi pred poškodením

Oxidačné poškodenie nie je obmedzené na bunky a DNA. Problematické je aj to, keď sa oxiduje „zlý“ LDL cholesterol. Oxidácia „zlého“ LDL cholesterolu je v skutočnosti kľúčovým krokom v procese ochorenia srdca.

Antioxidanty v čučoriedkach úzko súvisia so zníženými hladinami oxidovaného LDL. Čučoriedky sú preto veľmi dobré pre srdce.

50 gramov čučoriedok denne znížilo oxidáciu LDL o 27 % u obéznych ľudí počas ôsmich týždňov.

Iná štúdia zistila, že konzumácia 75 gramov čučoriedok s hlavným jedlom výrazne znížila oxidáciu „zlého“ LDL cholesterolu.

Preukázalo sa, že antioxidanty v čučoriedkach znižujú dominantný rizikový faktor srdcových chorôb tým, že zabraňujú oxidačnému poškodeniu „zlého“ LDL cholesterolu

5. Čučoriedky môžu znižovať krvný tlak

Zdá sa, že čučoriedky majú významné výhody pre ľudí s vysokým krvným tlakom, ktorý je hlavným rizikovým faktorom srdcových chorôb.

V osemtýždňovej štúdii zaznamenali obézni ľudia s vysokým rizikom srdcových ochorení pokles krvného tlaku o 4 – 6 % po konzumácii 50 gramov čučoriedok denne.

Iné štúdie pozorovali podobné účinky, najmä u žien po menopauze.

Pravidelný príjem brusníc vedie k zníženiu krvného tlaku podľa mnohých štúdií

6. Čučoriedky môžu pomôcť predchádzať srdcovým chorobám

Hoci konzumácia čučoriedok môže znížiť krvný tlak a oxidovaný LDL cholesterol, je dôležité mať na pamäti, že ide o rizikové faktory, nie skutočné choroby. Oveľa informatívnejšie by bolo vedieť, či čučoriedky pomáhajú predchádzať skutočným problémom, ako je srdcový infarkt, ktorý je celosvetovo najčastejšou príčinou smrti.

Štúdia s 93 600 zdravotnými sestrami zistila, že osoby s najvyšším príjmom antokyanov – hlavného antioxidantu v čučoriedkach – mali o 32 % nižšie riziko srdcového infarktu ako osoby s najnižším príjmom. Keďže táto štúdia bola pozorovacia, nemohla dokázať, že zníženie rizika spôsobili samotné antokyány.

Pred formulovaním očakávaní sú potrebné ďalšie skúmania.

Niektoré dôkazy naznačujú, že konzumácia ovocia bohatého na antokyány, ako sú čučoriedky, je spojená so zníženým rizikom srdcového infarktu

7. Čučoriedky môžu pomôcť udržať funkciu mozgu a zlepšiť pamäť

Oxidačný stres môže urýchliť proces starnutia mozgu a negatívne ovplyvniť jeho fungovanie.

Podľa štúdií na zvieratách môžu antioxidanty v čučoriedkach ovplyvniť oblasti mozgu, ktoré sú nevyhnutné pre inteligenciu.

Zdá sa, že prospievajú starnúcim neurónom, čo vedie k zlepšeniu komunikácie medzi bunkami.

Štúdie na ľuďoch tiež priniesli sľubné výsledky. V jednej z týchto štúdií deväť starších dospelých s miernou kognitívnou poruchou denne konzumovalo brusnicový džús. Po 12 týždňoch zaznamenali zlepšenie mnohých markerov funkcie mozgu.

Šesťročná štúdia na viac ako 16 000 starších ľuďoch zistila, že čučoriedky a jahody pomáhajú oddialiť duševné starnutie až o 2,5 roka.

Zdá sa, že antioxidanty v čučoriedkach pomáhajú fungovaniu mozgu a odďaľujú mentálny úpadok

8. Antokyány v čučoriedkach môžu mať antidiabetický účinok

Čučoriedky poskytujú mierne množstvo cukru v porovnaní s iným ovocím. Jedna šálka obsahuje 15 gramov cukru, čo je ekvivalent malého jablka alebo veľkého pomaranča. Bioaktívne zlúčeniny v čučoriedkach však prevažujú nad negatívnymi účinkami cukru, pokiaľ ide o kontrolu hladiny cukru v krvi.

Podľa výskumov majú antokyány v čučoriedkach priaznivý vplyv na citlivosť na inzulín a metabolizmus glukózy. Tieto antidiabetické účinky sa vyskytujú v brusnicovej šťave aj extrakte.

V štúdii na 32 obéznych ľuďoch rezistentných na inzulín dva čučoriedkové smoothies denne spôsobili výrazné zlepšenie citlivosti na inzulín.

Lepšia citlivosť na inzulín by mala znížiť riziko metabolického syndrómu a cukrovky 2. typu, dvoch z najväčších zdravotných problémov na svete.

Mnoho štúdií dokazuje, že čučoriedky sú antidiabetické, zlepšujú citlivosť na inzulín a znižujú hladinu cukru v krvi

9. Čučoriedky môžu znížiť poškodenie svalov po namáhavom cvičení

Namáhavé cvičenie môže viesť k bolestiam svalov a únave. Je to čiastočne spôsobené lokálnym zápalom svalového tkaniva a oxidačným stresom.

Čučoriedkové doplnky môžu znížiť poškodenie na molekulárnej úrovni, minimalizovať bolesť a znížiť svalový výkon.

V malej štúdii s 10 športovkyňami brusnice urýchlili regeneráciu svalov po namáhavom cvičení nôh.

Jedna štúdia naznačuje, že čučoriedky môžu pomôcť svalom zotaviť sa po namáhavom cvičení, hoci je potrebný ďalší výskum

Zhrnutie

Čučoriedky sú neuveriteľne zdravé a výživné. Podporuje zdravie srdca, funkciu mozgu a mnoho ďalších častí tela.




Chcem čučoriedky!

Zobrazenie:
Zmena objednávky:
Zobrazenie:
Zmena objednávky: