CLA

CLA

CLA – konjugovaná kyselina linolová

Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov publikovanými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.

Nie všetky tuky sú si rovné. Niektoré z nich telo jednoducho používa na výrobu energie, zatiaľ čo iné majú silné zdravotné účinky.

Konjugovaná kyselina linolová (CLA) je mastná kyselina nachádzajúca sa v mäse a mliečnych výrobkoch, o ktorej sa predpokladá, že poskytuje rôzne zdravotné výhody. Považuje sa za populárny pomocník pri chudnutí.

Čo je CLA?

Kyselina linolová je najbežnejšia omega-6 mastná kyselina, ktorá sa nachádza vo veľkom množstve v rastlinných olejoch, ale v menšom množstve aj v mnohých iných potravinách. Predpona „konjugovaný“ súvisí s usporiadaním dvojitých väzieb v molekule mastnej kyseliny.

Existuje 28 rôznych foriem CLA. Rozdiel medzi týmito formami je v tom, že ich dvojité väzby sú usporiadané rôznymi spôsobmi. Je dôležité si uvedomiť, že aj takéto maličkosti môžu zmeniť naše bunky.

CLA je v podstate typ polynenasýtenej omega-6 mastnej kyseliny. Inými slovami, je to transmastný tuk, ale prirodzený typ transtuku, ktorý sa nachádza v mnohých zdravých potravinách.

Mnoho štúdií ukázalo, že priemyselné transmastné kyseliny – ktoré sa líšia od prírodných transmastných kyselín, ako je CLA – sú škodlivé, keď sa konzumujú vo veľkých množstvách.

CLA je typ omega-6 mastnej kyseliny, hoci technicky ide o transmastný tuk, veľmi sa líši od priemyselných transmastných kyselín, ktoré sú zdraviu škodlivé

Môže vám pomôcť spáliť tuk a schudnúť?

Biologická aktivita CLA bola prvýkrát objavená výskumníkmi, ktorí zistili, že môže pomôcť v boji proti rakovine u myší. Neskôr iní ​​vedci zistili, že môže tiež znížiť hladinu telesného tuku.

Keďže sa obezita stáva celosvetovo rastúcim problémom, zvýšil sa záujem o použitie CLA ako potenciálnej liečby na zníženie hmotnosti.

V skutočnosti môže byť CLA jedným z najviac skúmaných doplnkov na chudnutie na svete.

Štúdie na zvieratách naznačujú, že CLA môže znížiť telesný tuk niekoľkými spôsobmi. V štúdiách na myšiach sa zistilo, že znižuje príjem potravy, zvyšuje spaľovanie tukov, stimuluje odbúravanie tukov a inhibuje produkciu tukov.

CLA bola tiež dôkladne študovaná v randomizovaných kontrolovaných štúdiách, čo je zlatý štandard pre vedecké štúdie na ľuďoch – aj keď so zmiešanými výsledkami. Niektoré štúdie ukazujú, že CLA môže u ľudí spôsobiť významný úbytok tuku. Zloženie tela môžete zlepšiť aj znížením telesného tuku a zvýšením svalovej hmoty.

Mnohé štúdie však nepreukázali žiadny účinok. Prehľad 18 kontrolovaných štúdií zistil, že CLA spôsobuje miernu stratu tuku.

Účinky sú najviditeľnejšie v prvých šiestich mesiacoch, po ktorých sa intenzita úbytku tuku spomalí. Podľa tejto štúdie môže CLA spôsobiť stratu tuku v priemere o 1 kg týždenne po dobu približne šiestich mesiacov. Ďalšia štúdia zistila, že CLA spôsobila asi o 1,3 kg väčšiu stratu hmotnosti ako placebo.

Hoci tieto účinky na zníženie hmotnosti môžu byť štatisticky významné, sú pomerne malé – a môžu sa vyskytnúť vedľajšie účinky.

Hoci doplnky CLA sú spájané so stratou tuku, ich účinky sú malé, nespoľahlivé a je nepravdepodobné, že by ovplyvnili každodenný život

Potenciálne prínosy pre zdravie

V prírode sa CLA nachádza väčšinou v tukovom mäse a mlieku prežúvavcov.

Mnoho dlhodobých pozorovacích štúdií hodnotilo riziko ochorenia u ľudí, ktorí konzumujú vyššie množstvá CLA. Je pozoruhodné, že ľudia, ktorí prijímajú veľa CLA z jedla, majú nižšie riziko vzniku rôznych chorôb vrátane cukrovky 2. typu a rakoviny.

Tiež štúdie v krajinách, kde sú kravy kŕmené prevažne trávou, nie obilninami, ukazujú, že tie, ktoré majú v tele najviac CLA, majú nižšie riziko srdcových ochorení. Toto nižšie riziko však môže byť spôsobené inými ochrannými zložkami živočíšnych produktov kŕmených trávou, ako je vitamín K2. Samozrejme, hovädzie mäso a mliečne výrobky z trávy sú zdravé aj z mnohých iných dôvodov.

Početné štúdie ukázali, že tí, ktorí konzumujú najviac CLA, majú lepšie metabolické zdravie a nižšie riziko mnohých chorôb

Veľké dávky môžu spôsobiť závažné vedľajšie účinky

Dôkazy naznačujú, že malé množstvá prirodzenej CLA z potravy sú prospešné.

Avšak CLA nachádzajúca sa vo výživových doplnkoch sa vyrába chemickou úpravou kyseliny linolovej z rastlinných olejov. Zvyčajne sú v inej forme ako CLA, ktorá sa prirodzene nachádza v potravinách. Ako obvykle, niektoré molekuly a živiny sú prospešné, ak sa prirodzene nachádzajú v skutočných potravinách – ale škodlivé, keď sa konzumujú vo veľkých množstvách.

Štúdie ukazujú, že je to prípad doplnkov CLA. Vysoké dávky CLA môžu spôsobiť zvýšené hromadenie tuku v pečeni, čo je odrazový mostík k metabolickému syndrómu a cukrovke.

Niekoľko štúdií na zvieratách a ľuďoch ukázalo, že CLA môže vyvolať zápal, spôsobiť inzulínovú rezistenciu a znížiť „dobrý“ HDL cholesterol.

Majte na pamäti, že mnohé z relevantných štúdií na zvieratách používali oveľa vyššie dávky, než aké ľudia dostávajú z doplnkov.

Niektoré štúdie na ľuďoch používajúce primerané dávky však naznačujú, že doplnky CLA môžu spôsobiť rôzne mierne až stredne závažné vedľajšie účinky vrátane hnačky, inzulínovej rezistencie a oxidačného stresu.

CLA nachádzajúca sa vo väčšine výživových doplnkov sa líši od CLA, ktorá sa prirodzene nachádza v potravinách, škodlivé vedľajšie účinky CLA, ako je zvýšená hladina tuku v pečeni, boli pozorované v mnohých pokusoch na zvieratách

Dávkovanie a bezpečnosť

Väčšina štúdií CLA používala dávky 3,2 až 6,4 gramov denne. Jedna recenzia dospela k záveru, že na chudnutie sú potrebné aspoň 3 gramy denne.

Dávky do 6 gramov denne sa považujú za bezpečné a u ľudí neboli hlásené žiadne závažné nežiaduce vedľajšie účinky.

Pridávanie CLA do potravín sa vo všeobecnosti považuje za bezpečné, ale uvedomte si, že riziko vedľajších účinkov sa zvyšuje so zvyšujúcou sa dávkou.

Štúdie CLA vo všeobecnosti používali dávky 3,2 až 6,4 gramov denne, dôkazy ukazujú, že až 6 gramov denne nespôsobuje vážne nežiaduce účinky, ale vyššie dávky zvyšujú riziká

Zhrnutie

Štúdie ukazujú, že CLA má len mierny vplyv na chudnutie.

Aj keď až 6 gramov denne nespôsobuje vážne vedľajšie účinky, existujú obavy z dlhodobých zdravotných účinkov doplnkov CLA.

Pravdepodobne zhadzovanie niekoľkých kíl tuku nestojí za potenciálne zdravotné riziká – najmä preto, že existujú lepšie spôsoby spaľovania tukov.




Chcem CLA!

Zobrazenie:
Zmena objednávky:
Zobrazenie:
Zmena objednávky: