Camu camu
7 zdravotných prínosov camu camu podložených dôkazmi
Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov publikovanými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.
Camu camu alebo myrciaria dubia je kyslá bobuľa, ktorá má podobnú farbu ako čerešňa. Pochádza z amazonského dažďového pralesa, no celosvetovo sa stala populárnou pre svoje mnohé údajné zdravotné výhody. Čerstvé bobule camu camu majú kyslú chuť, preto sa zvyčajne predávajú ako doplnok vo forme prášku, tabliet alebo šťavy.
Camu camu sa považuje za superpotravinu – hlavne kvôli niektorým živinám a účinným rastlinným zlúčeninám vrátane vysokého obsahu vitamínu C.
1. Vysoký obsah vitamínu C
Bobule Camu camuCamu camu je bohaté na vitamín C. Vitamín C hrá v tele veľa dôležitých úloh. Napríklad posilňuje imunitný systém a je tiež potrebný na tvorbu kolagénu, proteínu, ktorý podporuje pokožku, kosti a svaly.
A čo viac, vitamín C pôsobí ako silný antioxidant a chráni bunky pred nestabilnými molekulami nazývanými voľné radikály. Hoci sú voľné radikály normálnym vedľajším produktom bunkovej funkcie, príliš veľa sa ich môže tvoriť v dôsledku stresu, nesprávnej stravy a vystavenia znečisteniu.
Keď počet voľných radikálov v tele prevýši počet antioxidantov, vzniká oxidačný stres, ktorý je spojený s chronickými stavmi, ako je cukrovka, srdcové choroby a rakovina.
Konzumácia potravín bohatých na antioxidanty, ako je vitamín C, môže zabrániť rozvoju oxidačného stresu. Odhaduje sa, že Camu camu obsahuje asi 3 gramy vitamínu C na 100 gramov.
Pre svoju silnú kyslú chuť sa však zriedka konzumuje čerstvý a zvyčajne sa predáva vo forme prášku. Keďže je z prášku odstránená všetka voda, obsah vitamínu C je vyšší v porovnaní s čerstvými bobuľami.
Podľa nutričných označení produktu môže camu camu prášok obsahovať až 750 % ODD pre vitamín C na čajovú lyžičku (5 g). Hladina vitamínu C sa však môže líšiť napríklad v závislosti od toho, kde bolo ovocie pestované.
Camu camu je bohaté na vitamín C, ktorý v tele pôsobí ako silný antioxidant a je životne dôležitý pre zdravie pokožky a imunitného systému
2. Obsahuje silné antioxidanty
Camu camu má pôsobivú antioxidačnú kapacitu a množstvo vitamínu C. Antioxidanty sú látky, ktoré chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. V priebehu času môže prebytok voľných radikálov v tele viesť k chronickým stavom, ako sú srdcové choroby alebo rakovina.
Vysoký obsah antioxidantov v Camu camu môže byť obzvlášť prospešný pre ľudí, ktorí fajčia cigarety, pretože fajčenie vytvára nadmerné množstvo voľných radikálov, ktoré vedú k oxidačnému stresu.
V týždňovej štúdii s 20 mužskými fajčiarmi mali tí, ktorí konzumovali 0,3 šálky (70 ml) šťavy camu camu s obsahom 1050 mg vitamínu C denne, významné zníženie oxidačného stresu a zápalových markerov, ako je C-reaktívny proteín. (CRP). Okrem toho sa tieto markery nezmenili v skupine s placebom, ktorá dostávala tablety vitamínu C. To naznačuje, že kombinácia iných antioxidantov z bobúľ camu camu má silnejší antioxidačný účinok ako samotný vitamín C
Camu camu obsahuje kombináciu antioxidantov, ktoré bojujú proti reaktívnym molekulám nazývaným voľné radikály, čo môže byť obzvlášť prospešné pre zdravie fajčiarov
3. Dokáže bojovať proti zápalom
Camu camu môže účinne znížiť zápal v tele. Chronický zápal negatívne ovplyvňuje bunkové zdravie a je spojený so stavmi, ako je rakovina, srdcové choroby a autoimunitné ochorenia. Dužina ovocia Camu camu obsahuje kyselinu ellagovú, antioxidant, u ktorého sa preukázalo, že inhibuje zápal spôsobujúci enzým aldózareduktázu.
V štúdii na mužských fajčiaroch konzumácia 0,3 šálky (70 ml) šťavy camu camu obsahujúcej 1050 mg vitamínu C počas jedného týždňa výrazne znížila zápal interleukínu (IL-6) a vysoko citlivého C-reaktívneho proteínu (hsCRP). značky. Rovnaké účinky neboli pozorované v kontrolnej skupine, ktorá užívala rovnaké množstvo tabliet vitamínu C. To naznačuje, že camu camu môže obsahovať prospešné zlúčeniny, ktoré pomáhajú telu bojovať proti zápalu.
Semená ovocia camu camu obsahujú aj silné protizápalové zlúčeniny. Extrakt zo semien potlačil zápal v štúdii na myšiach. Hoci sú tieto výsledky sľubné, na lepšie pochopenie potenciálnych protizápalových účinkov camu camu je potrebný ďalší výskum.
Zistilo sa, že Camu camu znižuje zápalové markery, ale na objasnenie týchto zistení je potrebný ďalší výskum
4-7. Ďalšie možné výhody
Vedecký výskum potenciálnych prínosov camu camu pre zdravie je obmedzený, ale niektoré štúdie naznačujú, že camu camu môže mať tieto výhody:
- Redukcia hmotnosti: Štúdie na zvieratách ukazujú, že camu camu môže znížiť telesnú hmotnosť zvýšením počtu spálených kalórií a priaznivou zmenou črevných baktérií.
- Zlepšená hladina cukru v krvi: Štúdia na 23 zdravých ľuďoch ukázala, že camu camu môže minimalizovať zvýšenie hladiny cukru v krvi po jedle s vysokým obsahom sacharidov.
- Antimikrobiálne vlastnosti: V skúmavkovej štúdii šupka a semená camu camu znížili rast potenciálne škodlivých baktérií Escherichia coli a Streptococcus mutans.
- Zdravší krvný tlak: V skúmavkách a štúdiách na ľuďoch sa zistilo, že camu camu môže pomôcť normalizovať krvný tlak rozšírením krvných ciev.
Je dôležité poznamenať, že výskum v týchto oblastiach je obmedzený a väčšina dostupného výskumu o camu camu pochádza zo skúmaviek a štúdií na zvieratách. Preto je potrebných viac kvalitných štúdií na potvrdenie potenciálnych zdravotných prínosov camu camu.
Camu camu má antibakteriálne vlastnosti a môže pomôcť znížiť krvný tlak, hmotnosť a hladinu cukru v krvi, ale na podporu týchto zistení je potrebný ďalší výskum
Používanie camu camu
Camu camu je veľmi kyslé, takže samotné jedenie je pre väčšinu ľudí nepríjemné. Namiesto toho sa camu camu nachádza vo forme dužiny, pyré a šťavy – často sladené na zvýraznenie chuti.
Napriek tomu sú bobule najobľúbenejšie vo forme prášku. To dáva zmysel, pretože po odstránení vody bude koncentrácia camu camu vyššia a životnosť sa predĺži.
Camu camu prášok sa dá ľahko pridať do mliečnych kokteilov, ovsených vločiek, müsli, jogurtov a šalátových dresingov, takže ho možno kombinovať s inými príchuťami na maskovanie kyslej chuti. Dobrým tipom je vždy po uvarení pridať camu camu do jedla, aby ste predišli tepelným stratám živín, najmä vitamínu C.
Camu camu je veľmi kyslý, takže najbežnejším spôsobom, ako ho pridať do stravy, je prášok alebo kapsula
Možné vedľajšie účinky camu camu
Možné vedľajšie účinky camu camu súvisia s jeho vysokým obsahom vitamínu C. 1 čajová lyžička (5 gramov) camu camu môže poskytnúť 682 mg vitamínu C (RDI 760%). Tolerovateľná horná hranica (TUL) vitamínu C je 2000 mg denne. Množstvo nižšie ako toto sa považuje za bezpečné pre väčšinu ľudí.
Nadmerná konzumácia vitamínu C môže spôsobiť tráviace problémy, ako je hnačka a nevoľnosť. Tieto príznaky zvyčajne vymiznú, keď sa zníži príjem vitamínu C.
Vitamín C podporuje vstrebávanie železa, takže ľudia trpiaci preťažením železom – ako je hemochromatóza – sa možno budú musieť vyhnúť camu camu.
Avšak camu camu je pre väčšinu ľudí bezpečný a preťaženie vitamínom C je zriedkavé, pretože ide o živinu rozpustnú vo vode, takže sa v tele neukladá.
Pokiaľ budete dodržiavať odporúčané dávkovanie, je nepravdepodobné, že by ste užívali príliš veľa vitamínu C. Odporúča sa skontrolovať štítok, pretože rôzne značky môžu obsahovať rôzne množstvá vitamínu C. Ak užívate lieky, odporúča sa pred užitím prášku camu camu poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom.
Camu camu je výborným zdrojom vitamínu C, avšak nadmerná konzumácia môže u citlivých ľudí viesť k poruchám trávenia alebo preťaženiu železom
Zhrnutie
Ovocie a semená camu camu sú bohaté na živiny a silné antioxidanty vrátane vitamínu C a flavonoidov.
Niektoré výskumy ukazujú, že camu camu môže byť účinné v boji proti zápalu a pri znižovaní hladiny cukru v krvi a krvného tlaku.
Hoci čerstvé ovocie camu camu má kyslú chuť, možno ho ľahko zaradiť do stravy vo forme prášku alebo kapsúl.