Borievka bobule esenciálny olej
5 novoobjavených výhod plodov borievky
Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov publikovanými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.
Juniper, Juniperus communis, je vždyzelený ker, ktorý rastie v mnohých častiach sveta vrátane Severnej Ameriky, Európy a Ázie. Produkuje semenné šišky bežne známe ako plody borievky. Hoci sa farba bobúľ líši, väčšina z nich je tmavomodrá. Ich vôňa je často popisovaná ako drevitá alebo korenistá. Majú fantastickú borovicovú príchuť a zvyčajne sa používajú ako korenie alebo príchuť potravín.
Tieto malé bobule sa používajú na kulinárske a liečebné účely už od staroveku a súčasný výskum naznačuje, že môžu mať rôzne zdravotné výhody. Tu je 5 nedávno objavených výhod plodov borievky.
1. Vysoký obsah živín, silné rastlinné zlúčeniny
Bobule borievkyAj keď sú nutričné informácie o plodoch borievky obmedzené, je známe, že obsahuje určité vitamíny a niekoľko rastlinných zlúčenín.
Rovnako ako väčšina ostatných bobúľ je dobrým zdrojom vitamínu C a 28-gramová porcia obsahuje 10 % dennej hodnoty (DV) vo vode rozpustnej živiny. Vitamín C je nevyhnutný pre zdravie imunitného systému, syntézu kolagénu a funkciu krvných ciev. Pôsobí tiež ako silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením spôsobeným nestabilnými molekulami, takzvanými voľnými radikálmi.
Bobule tiež obsahujú mnoho rastlinných zlúčenín, vrátane flavonoidov, antioxidantov, éterických olejov a kumarínov, čo sú chemické zlúčeniny s rôznymi ochrannými vlastnosťami.
Esenciálne oleje v plodoch borievky obsahujú látky známe ako monoterpény, vrátane limonénu, gáforu a beta-pinénu. Ukázalo sa, že monoterpény majú protizápalové, protirakovinové, antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti.
Kumaríny a flavonoidové antioxidanty tiež ponúkajú celý rad zdraviu prospešných účinkov. Konzumácia stravy bohatej na tieto zlúčeniny môže zlepšiť zdravie a chrániť pred chronickými ochoreniami vrátane kardiovaskulárnych a neurologických ochorení.
Bobule borievky majú vysoký obsah vitamínu C a sú bohaté na flavonoidové antioxidanty, monoterpény a kumaríny, z ktorých všetky môžu mať rôzne zdravotné výhody
2. Poskytuje protizápalový a antioxidačný účinok
Potraviny bohaté na antioxidanty sú dôležité pre zdravie, pretože pomáhajú chrániť bunky pred poškodením, ktoré inak môže viesť k chorobe.
Bobule borievky sú bohaté na esenciálne oleje a flavonoidy, ktoré pôsobia ako silné antioxidanty a môžu pomôcť znížiť zápal.
Test v skúmavke odhalil viac ako 70 zlúčenín v esenciálnom oleji z bobúľ borievky, z ktorých alfa-pinén, beta-pinén, myrcén, limonén a sabinén tvoria väčšinu monoterpénov. To všetko prispieva k silnému antioxidačnému účinku oleja. Štúdia zistila, že olej znižuje poškodenie buniek v kvasinkových bunkách zvýšením aktivity enzýmov katalázy, glutatiónperoxidázy a superoxiddismutázy. Hlavnou úlohou týchto enzýmov je chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Ďalšia štúdia v skúmavke ukázala, že borievkový esenciálny olej výrazne znižuje zápal v bunkách ľudskej kože, čo je účinok, ktorý výskumníci pripisujú vysokej koncentrácii monoterpénov v oleji.
Bobule borievky sú bohaté aj na flavonoidy rutín, luteolín a apigenín, ktoré majú podľa skúmaviek, štúdií na zvieratách a ľuďoch silné antioxidačné a protizápalové účinky.
Bobule borievky obsahujú esenciálne oleje a flavonoidy, ktoré majú antioxidačné a protizápalové účinky
3. Môže mať antidiabetické vlastnosti
Bobule borievky sa v tradičnej medicíne používajú na liečbu cukrovky a nedávne štúdie potvrdzujú, že môžu mať aj antidiabetické vlastnosti.
Štúdia na potkanoch s cukrovkou zistila, že užívanie doplnkov s extraktom z borievky výrazne znížilo hladinu cukru v krvi a zvýšilo HDL (dobrý) cholesterol, ktorý chráni srdce.
Podobne ďalšia štúdia o antidiabetických účinkoch extraktu z bobúľ borievky čínskej zistila, že významne znížil hladinu cukru v krvi, cholesterolu a triglyceridov u diabetických potkanov.
Výskumníci sa domnievajú, že tieto antidiabetické účinky sú spôsobené vysokou koncentráciou antioxidantov v plodoch.
Aj keď sú tieto výsledky sľubné, na potvrdenie tohto potenciálneho prínosu pre zdravie je potrebný ľudský výskum.
Niektoré štúdie na hlodavcoch ukazujú, že extrakt z borievky môže zlepšiť vysokú hladinu cukru v krvi, hoci výskum na ľuďoch chýba
4. Môže podporovať zdravie srdca
Bobule borievky môžu podporovať zdravie srdca zlepšením HDL (dobrého) cholesterolu a znížením vysokých triglyceridov, LDL (zlého) a celkového cholesterolu.
Štúdia na diabetických potkanoch ukázala, že liečba extraktom z borievky znížila hladinu celkového cholesterolu o 57 % a triglyceridov o 37 % v porovnaní s kontrolnou skupinou. Ďalšia štúdia na potkanoch ukázala, že extrakt z borievky tiež zvýšil hladiny HDL (dobrého) cholesterolu.
Hoci chýbajú štúdie na ľuďoch, výskumy ukazujú, že konzumácia bobúľ je vynikajúci spôsob, ako znížiť rizikové faktory srdcových chorôb.
Avšak kým nebude k dispozícii viac ľudských výskumov o účinkoch plodov borievky na zdravie srdca, nie je známe, či konzumácia týchto bobúľ môže znížiť riziko srdcových ochorení.
Niektoré štúdie na zvieratách naznačujú, že extrakt z borievky môže zlepšiť rizikové faktory srdcových chorôb, chýbajú však štúdie u ľudí
5. Antibakteriálny a antimykotický účinok
Skúmavky a pokusy na zvieratách ukazujú, že plody borievky majú silné antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Tie sa pripisujú účinným zlúčeninám v ich oleji vrátane sabinénu, limonénu, myrcénu a alfa- a beta-pinénu.
V štúdii v skúmavke borievkový esenciálny olej preukázal antibakteriálnu a protiplesňovú aktivitu proti 16 druhom baktérií, kvasinkám, kvasinkám podobným hubám a dermatofytom, čo je typ húb, ktoré rastú na koži a spôsobujú ochorenia, ako je lišaj.
Najsilnejší fungicídny účinok bol preukázaný proti dermatofytom a druhom Candida, ktoré spôsobujú plesňové infekcie, ako sú orálne a kvasinkové infekcie.
Ďalšia štúdia v skúmavke zistila, že borievkový esenciálny olej významne inhiboval tri baktérie - M. gordonae, M. avium a M. intracellulare - aktivita, ktorá môže spôsobiť vážne infekcie u ľudí.
Extrakt z bobúľ môže mať aj antibakteriálny účinok proti mnohým baktériám vrátane Campylobacter jejuni, ktorý často spôsobuje otravu jedlom, a Staphylococcus aureus, ktorý spôsobuje kožu, môže spôsobiť infekcie pľúc a kostí.
Aj keď môže byť jasné, že bobule borievky majú antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti, sú potrebné štúdie na ľuďoch, aby sa zistilo, či sa jej extrakt môže použiť na liečbu plesňových alebo bakteriálnych infekcií u ľudí.
Štúdie v skúmavke a na zvieratách ukazujú, že extrakt z borievky má silné antibakteriálne a protiplesňové účinky, ale na potvrdenie týchto výhod sú potrebné štúdie na ľuďoch
Používanie plodov borievky
Na rozdiel od iných bobúľ sa borievky obyčajne používajú len v malom množstve na dochutenie jedál – nekonzumujú sa vo veľkých množstvách. Majú korenistú chuť podobnú borovici, vďaka čomu sú obľúbené na dochucovanie receptov a dochucovanie nápojov.
Bobule borievky sa používajú napríklad na dochucovanie marinád a koreniacich zmesí a dodávajú ginu jeho charakteristickú chuť.
Zvyčajne sa predávajú sušené – celé alebo drvené – ale dajú sa kúpiť aj čerstvé.
Pamätajte, že existuje veľa rôznych druhov borievok a nie všetky sú jedlé. Bobule Juniperus communis sa najčastejšie používajú na kulinárske účely.
Esenciálny olej z borievky sa používa aj v aromaterapii a údajne má upokojujúce účinky. Pamätajte, že esenciálne oleje by sa nemali prehĺtať.
Čaj z borievky je možné zakúpiť v čajových filtroch alebo si ho pripraviť doma z rozdrvených plodov borievky.
Dávkovanie a bezpečnostné opatrenia
Doplnky a extrakty z borievky je možné zakúpiť online a vo vybraných obchodoch so zdravou výživou.
Pretože chýbajú štúdie na ľuďoch, nie je jasné, aká dávka je najúčinnejšia na využitie ich liečivých výhod. Väčšina štítkov borievkových doplnkov odporúča konzumovať 1-6 gramov denne, rozdelených do niekoľkých dávok.
Tieto doplnky nie sú vhodné pre deti a tehotné ženy by sa im mali vyhýbať, pretože bobule borievky sa považujú za stimulant maternice a vo vysokých dávkach môžu spôsobiť potrat. Doplnky môžu interagovať s určitými liekmi, ako sú diuretiká a psychiatrické lieky. Okrem toho mnohé online zdroje tvrdia, že koncentrované doplnky z bobúľ borievky môžu poškodiť obličky, hoci neexistujú dôkazy, ktoré by tieto tvrdenia podporovali.
Avšak vzhľadom na nedostatok ľudského výskumu, na ktorom by sa dala založiť bezpečnosť a účinnosť doplnkov z plodov borievky, môže byť najlepšie zvoliť si iné dobre preskúmané možnosti prírodnej liečby. V každom prípade sa pred vyskúšaním nového doplnku vždy porozprávajte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.
Bobule borievky sa zvyčajne používajú v malých množstvách na ochutenie receptov a nápojov, o bezpečnosti alebo účinnosti doplnkov borievky sa toho veľa nevie, takže iná, lepšie preskúmaná alternatíva je pravdepodobne lepšou voľbou
Súhrn
Vďaka aromatickej chuti borievky je obľúbenou prísadou do marinád, koreniacich zmesí a špeciálnych kokteilov.
Výťažok získaný z bobúľ preukázal mnoho zdravotných výhod počas pokusov na zvieratách a výskumu v skúmavkách. Môže mať protizápalové a antioxidačné vlastnosti a môže znižovať hladinu cukru v krvi a rizikové faktory srdcových chorôb.
Avšak kvôli nedostatku ľudského výskumu o možných liečivých účinkoch plodov borievky a ich doplnkov je ich bezpečnosť a účinnosť veľkou neznámou. Preto je najlepšie používať čerstvé alebo sušené plody borievky v malých množstvách ako kulinársku ingredienciu a zvoliť si lepšie preskúmané alternatívy doplnkov z plodov borievky.