Acerola

Acerola

Čo je acerola?

Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov publikovanými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.

Doplnok z čerešne Acerola

Acerola Acerola

Čerešňa acerola je rastlina pôvodom z tropických oblastí západnej pologule. Je tiež bežne známa ako západoindická čerešňa, barbadoská čerešňa alebo jednoducho „acerola“. Predpokladá sa, že rastlina podobná kríku pochádza z južného Mexika a Karibiku.

Acerola produkuje bobule, ktoré vyzerajú ako čerešne, ale nie sú to pravé čerešne. Tieto bobule majú príjemnú chuť a používajú sa v modernej aj ľudovej medicíne. Tradičné použitie zahŕňa liečenie ochorení pečene, hnačky, úplavice, kašľa a prechladnutia.

V poslednej dobe sa zvýšil záujem o používanie obsahu vitamínu C z aceroly ako doplnku. O tomto doplnku sa uvádza veľa zdravotných a wellness tvrdení, no nie všetky sú podložené výskumom.

Prečo ľudia zbierajú čerešne acerola?

Acerola je najlepšie známa tým, že je mimoriadne bohatá na vitamín C, a preto sa často používa na liečbu a prevenciu prechladnutia a chrípky. Je tiež známy ako antioxidačná živina. Spolu s vitamínom C možno na posilnenie imunity užívať aj acerolu.

Rovnako ako lieskové orechy, aj čerešne acerola majú sťahujúci účinok. Môže byť užitočný pri liečbe kožných škvŕn, podporuje elasticitu pokožky a pomáha pri tráviacich problémoch. Dá sa dokonca použiť ako antimikrobiálna ústna voda.

Iné použitia aceroly zahŕňajú: antidepresívum, antimykotikum, atletickú vytrvalosť, hnačku, úplavicu, kožný adstringent (krém)

Ako zbierať čerešne acerola?

Jedzte bobuľovú alebo ovocnú časť rastliny acerola pre jej zdravotné prínosy. Jeho chuť sa všeobecne popisuje ako sladká, voňavá a kyslá. Môže sa ľahko jesť surový alebo varený v jedle.

Najlepší spôsob, ako získať ovocie, je pestovať si ho sami, pretože čerešne acerola podliehajú skaze. Čerstvé čerešne acerola môžete uchovať zmrazením ihneď po zbere.

Ovocie sa najčastejšie vyskytuje vo forme doplnkov. Bobule sa totiž do piatich dní po zbere rozložia a stratia väčšinu živín. Aj ovocné šťavy sa ľahko kazia, pokiaľ do nich nepridáte konzervant. Najlepším spôsobom, ako získať čerešne acerola, je jesť ovocie.

Doplnky sa predávajú v niekoľkých formách. Veľmi obľúbené sú práškové doplnky výživy. Dehydrovaná a prášková acerola sa vyrába z čerešňovej šťavy, používa sa v nápojoch, smoothies, džúsoch atď. možno miešať. Smoothie si môžete pripraviť aj z mrazených bobúľ.

Neexistuje žiadny klinický výskum na podporu bezpečnej dávky aceroly. Dá sa s istotou povedať, že pri domácom užívaní aceroly môžete postupovať podľa pokynov na suplementáciu vitamínu C. Tento vitamín totiž najviac prispieva k obsahu živín v acerole.

Odporúčania sa môžu líšiť v závislosti od zakúpeného dodatočného produktu. Ak si nie ste istý, koľko si máte vziať, postupujte podľa pokynov na dávkovanie na štítku.

Aké sú preukázané výhody aceroly?

Priaznivé účinky aceroly na zdravie spočívajú najmä v jej bohatstve na vitamín C. Čím viac ovocie dozrieva, tým viac vitamínu C stráca – a acerola dozrieva veľmi rýchlo.

Acerola pri skúmaní rôznych druhov ovocia s obsahom vitamínu C a ich relatívneho množstva prekonala všetky ostatné, najmä v prípade ekologického pestovania. Ovocie vraj obsahuje viac vitamínu C ako pomaranče a jahody. Tú predčia len šípky. Ukázalo sa, že bobule sú tiež veľmi dôležitým zdrojom vitamínu A.

Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín a základná živina. V tele sa neukladá, preto zdroj vitamínov rozpustných vo vode treba prijímať denne. Spolu s vitamínom A je vitamín C známym antioxidantom, ktorý pomáha predchádzať poškodeniu voľnými radikálmi a niektorým ochoreniam. Nedávne štúdie potvrdzujú, že acerola je dosť bohaté na antioxidanty.

Vitamín C tiež vytvára kolagén, chráni sliznicu a zabraňuje skorbutu. Vitamín C je dôležitý pre udržanie fungovania imunitného systému a pomáha telu bojovať s infekciami, vírusmi a dokonca aj s rakovinou. Hoci je potrebný ďalší výskum, štúdia ukázala, že v laboratórnych podmienkach môžu čerešne s vysokým obsahom antioxidantov a vitamínu C pomôcť telu zastaviť rast rakoviny hrubého čreva.

Z výskumu čerešní acerola sú štúdie zamerané na vitamín C najdôkladnejšie. To upevňuje svoje miesto ako úplne prírodný doplnok vitamínu C, ktorý možno použiť v boji proti prechladnutiu a chrípke. Pokiaľ ide o ďalšie prínosy pre zdravie, je potrebný ďalší výskum.

Keď sa acerola konzumuje ako jedlo, obsahuje v primeraných množstvách aj tieto živiny: vápnik, železo, niacín (vitamín B-3), fosfor, riboflavín (vitamín B-2), tiamín (vitamín B-1)

Existujú nejaké vedľajšie účinky čerešní acerola?

Je možné, že konzumujeme príliš veľa čerešní acerola. Rovnako ako pri doplnkoch vitamínu C, ak ho užijete príliš veľa, môžete mať problémy s trávením. Aby ste sa vyhli problémom a nepohodliu, užívajte miligramové dávky aceroly ako ktorýkoľvek doplnok vitamínu C. Ak sú na štítku nejaké pokyny, postupujte podľa nich. Majte na pamäti, že Food and Drug Administration nekontroluje kvalitu, čistotu, balenie alebo dávkovanie doplnkov. Vždy si vyberajte doplnky stravy od renomovaného výrobcu.

Neužívajte veľké dávky žiadneho produktu s vitamínom C a postupne znižujte množstvo, ak zo začiatku užívate veľké dávky. Opakovaný skorbut sa môže vyskytnúť, keď je telo zvyknuté na väčšie dávky.

Ak užijete príliš veľa, môžete pociťovať: hnačku, tráviace kŕče, závraty alebo mdloby, návaly tepla, časté močenie, bolesť hlavy (vrátane migrény), nevoľnosť, vracanie

Tieto symptómy zvyčajne nevyžadujú lekársku starostlivosť a sú relatívne zriedkavé. Jednoducho znížte dávku a príznaky pravdepodobne zmiznú. Ak máte akékoľvek obavy, porozprávajte sa so svojím lekárom.

Dlhodobé užívanie veľkého množstva čerešní acerola môže spôsobiť obličkové kamene. Okamžite navštívte svojho lekára, ak pocítite bolesť v boku alebo dolnej časti chrbta.

Ak pestujete rastliny čerešne acerola, počas zberu sa môže vyskytnúť kontaktná dermatitída. Napriek tomu bobule nie sú jedovaté a môžu sa bezpečne konzumovať.

Zhrnutie

Acerola sa používa ako domáci liek na rôzne ochorenia. Výskum, ktorý ho podporuje ako zdroj vitamínu C a prírodný doplnok, je silný. Acerola obsahuje aj ďalšie dôležité vitamíny a minerály a je významným zdrojom antioxidantov.

Konzumácia ako jedlo alebo ako doplnok stravy môže pomôcť uspokojiť potreby vitamínu C. Skvelým pomocníkom môže byť aj pri prechladnutí a chrípke. Pokiaľ ide o ďalšie údajné výhody – ako je podpora trávenia, antidepresíva a atletická vytrvalosť – výskum zatiaľ nie je k dispozícii a na podporu týchto použití sú potrebné ďalšie štúdie.




Chcem Acerolu!

Zobrazenie:
Zmena objednávky:
Zobrazenie:
Zmena objednávky: