Acai berry
5 úžasných zdravotných výhod Acai Berry
Nasledujú tvrdenia podporené vedeckými experimentmi a výsledkami testov publikovanými na internete, ale nejde o závery vyvodené z testovania našich produktov.
Acai berry je brazílske „super ovocie“. Pochádza z oblasti Amazonky, kde sa považuje za základnú potravinu. Nedávno sa však stala populárnou na celom svete vďaka jej osobitným výhodám pre zdravie a pohodu. Toto tmavofialové ovocie je určite plné živín a môže poskytnúť ďalšie zdravotné výhody.
Čo je acai berry?
Acai berry [ Marajonida, CC BY-SA 3.0, prostredníctvom Wikimedia Commons]Acai berry je 2,5 cm okrúhly plod palmy acai, ktorý pochádza z dažďových pralesov Strednej a Južnej Ameriky. Tmavo fialová šupka a žltá dužina obklopujú veľké semeno. Pretože má kôstkové semená ako marhule a olivy, technicky to nie je bobule, ale skôr kôstkovica. Napriek tomu sa zvyčajne nazýva bobule.
V amazonskom dažďovom pralese je bobule acai bežnou prílohou k jedlu. Aby bol jedlý, namáča sa, aby zmäkol tvrdý vonkajší obal a potom sa rozdrví na tmavofialovú pastu. Jeho chuť je často popisovaná ako zmes černíc a nesladenej čokolády.
Čerstvé bobule acai majú krátku trvanlivosť a nie sú dostupné mimo oblasti pestovania. Vyváža sa ako mrazené ovocné pyré, sušený prášok alebo lisovaná ovocná šťava. Acai berry sa niekedy používa v potravinách - napr. používa sa aj na ochutenie zmrzliny a acai olej sa používa aj ako prísada do produktov osobnej starostlivosti, ako sú krémy.
Acai berry je plodom palmy acai z amazonského dažďového pralesa, pred konzumáciou sa roztlačí
1. Bohaté na živiny
Acai berry má jedinečný nutričný profil, pretože má mierne vysoký obsah tuku a nízky obsah cukru. Nižšie je uvedená nutričná hodnota 100 gramov mrazenej ovocnej dužiny:
- Energetický obsah: 70 kalórií
- Tuk: 5 gramov
- Nasýtený tuk: 1,5 gramu
- Sacharidy: 4 gramy
- Cukor: 2 gramy
- Vláknina 2 gramy
- Vitamín A: 15 % RDI
- Vápnik: 2 % RDI
Podľa venezuelskej štúdie obsahuje bobule acai aj ďalšie stopové prvky vrátane chrómu, zinku, železa, medi, mangánu, horčíka, draslíka a fosforu.
Najsilnejšie zdravotné prínosy acai však pochádzajú z jeho rastlinných zložiek. Najvýznamnejším z nich je antokyanín, ktorý dodáva bobuli acai tmavofialovú farbu a pôsobí v tele ako antioxidant. Antokyány sa nachádzajú aj v iných modrých, čiernych a fialových potravinách, ako sú čierne fazule a čučoriedky.
Acai berry obsahuje zdravé tuky a nízke množstvo cukru, ako aj mnoho minerálov a rastlinných zlúčenín vrátane antokyanov
2. Plné antioxidantov
Antioxidanty sú dôležité, pretože neutralizujú škodlivé účinky voľných radikálov v tele. Ak antioxidanty neneutralizujú voľné radikály, môžu poškodiť bunky a viesť k mnohým ochoreniam vrátane cukrovky, rakoviny a srdcových chorôb.
Acai berry obsahuje neuveriteľne vysoké množstvo antioxidantov pred iným ovocím bohatým na antioxidanty, ako sú čučoriedky a brusnice.
Obsah antioxidantov v potravinách sa zvyčajne meria pomocou skóre absorbačnej kapacity kyslíkových radikálov (ORAC). V prípade acai má 100 gramov mrazenej dužiny hodnotu ORAC 15 405, zatiaľ čo rovnaké množstvo čučoriedok má hodnotu ORAC 4 669. Táto antioxidačná aktivita pochádza z mnohých rastlinných zložiek acai vrátane antokyánov.
V roku 2008 dali výskumníci 12 diétnym dobrovoľníkom dužinu z acai, šťavu z acai, jablkovú šťavu alebo nápoj bez antioxidantov v štyroch rôznych časoch a potom testovali hladinu antioxidantov v krvi. Dužina acai aj jablková šťava zvýšili hladinu antioxidantov účastníkov, čo znamená, že antioxidačné zložky acai sa dobre vstrebávajú v čreve. To tiež naznačuje, že dužina acai je lepším zdrojom antioxidantov ako šťava z acai.
Acai je neuveriteľne bohaté na antioxidanty, trikrát viac ako v čučoriedkach
3. Dokáže zlepšiť hladinu cholesterolu
Štúdie na zvieratách naznačujú, že acai môže pomôcť zlepšiť hladinu cholesterolu, znížiť hladinu celkového a LDL cholesterolu. A je tiež možné, že má podobný účinok na ľudí.
V štúdii z roku 2011 10 dospelých s nadváhou konzumovalo acai smoothies dvakrát denne počas jedného mesiaca. Celkovo boli hladiny celkového a „zlého“ LDL cholesterolu na konci štúdie nižšie. Táto štúdia však mala určité nevýhody. Bol malý, nemal žiadnu kontrolnú skupinu a bol financovaný hlavným dodávateľom acai.
Aj keď je potrebný ďalší výskum, je možné, že antokyány v acai môžu byť zodpovedné za jeho pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu, keďže štúdie spájajú túto rastlinnú zložku so zlepšením HDL a LDL cholesterolu.
Acai navyše obsahuje rastlinné steroly, ktoré zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu v tele.
Niekoľko štúdií na zvieratách a aspoň jedna štúdia na ľuďoch naznačila, že acai môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi
4. Môže mať protirakovinový efekt
Aj keď žiadne jedlo nie je magickým štítom proti rakovine, o niektorých potravinách je známe, že zabraňujú tvorbe a šíreniu rakovinových buniek.
Preukázalo sa, že Acai má tento protirakovinový účinok v skúmavke aj pri pokusoch na zvieratách. U myší dužina acai znížila výskyt rakoviny hrubého čreva a močového mechúra. Druhá štúdia na myšiach však zistila, že nemá žiadny vplyv na rakovinu žalúdka.
Výskumníci dospeli k záveru, že acai môže mať v budúcnosti úlohu pri liečbe rakoviny, ale je potrebný ďalší výskum vrátane štúdií na ľuďoch.
Acai preukázal potenciál ako protirakovinové činidlo v štúdiách na zvieratách a v skúmavkách, ale na určenie jeho účinkov u ľudí sú potrebné ďalšie štúdie
5. Môžu zlepšiť funkciu mozgu
Mnoho rastlinných zložiek v acai môže chrániť váš mozog pred poškodením, keď starnete. Niekoľko štúdií preukázalo tento typ ochranného účinku u laboratórnych potkanov.
Antioxidanty Acai pôsobia proti škodlivým účinkom zápalu a oxidácie mozgových buniek, čo môže negatívne ovplyvniť pamäť a učenie. V jednej štúdii acai dokonca pomohlo zlepšiť pamäť starnúcich potkanov
Jedným zo spôsobov, ako si udržať zdravý mozog, je vyčistiť toxické alebo dysfunkčné bunky, čo je proces známy ako autofágia. To umožňuje tvorbu nových nervov, čím sa zvyšuje komunikácia medzi mozgovými bunkami.
S pribúdajúcim vekom sa tento proces stáva menej efektívnym. V laboratórnych testoch však extrakt z acai pomohol stimulovať túto chemickú reakciu v mozgových bunkách.
Acai môže pôsobiť proti škodlivým účinkom zápalu a oxidácie v mozgu a podporovať jeho chemickú reakciu
Možné vedľajšie účinky acai berry
Vzhľadom na to, že acai je zdravé ovocie bohaté na antioxidanty, jeho konzumácia nemá veľa nevýhod. Odporúča sa však opatrnosť, aby ste nepreceňovali súvisiace zdravotné tvrdenia.
Hoci počiatočný výskum je sľubný, štúdie o jeho účinkoch na ľudské zdravie sú nepresvedčivé. Je preto dôležité zaobchádzať s tvrdeniami o zdraví s určitou opatrnosťou.
Pamätajte tiež, že ak si ju kúpite ako predspracovanú dužinu, skontrolujte štítok zložky a uistite sa, že neobsahuje žiadne pridané zložky. Niektoré pyré majú veľmi vysoké množstvo pridaného cukru.
Acai je väčšinou zdravé ovocie s niekoľkými nevýhodami, ale dávajte pozor, aby ste sa vyhli pridanému cukru
Ako konzumovať acai?
Keďže čerstvé bobule acai majú krátku trvanlivosť, prevažne sa vyvážajú a sú široko dostupné v troch hlavných formách – pyré, prášok a šťava.
Šťava obsahuje antioxidanty, no má aj vyššiu hladinu cukru a menej vlákniny. Okrem toho môže filtrovaná šťava obsahovať menej antioxidantov.
Prášok alebo zapuzdrený acai prášok poskytuje najkoncentrovanejšie množstvo živín, vlákniny a tuku, ako aj rastlinných zložiek. Prášok je možné primiešať do smoothie alebo zmiešať s iným jedlom.
Acai prášok alebo kapsuly poskytujú najkoncentrovanejšiu formu užitočných zložiek
Zhrnutie
Vďaka vysokému obsahu antioxidantov majú bobule acai mnoho potenciálnych zdravotných výhod.
Acai berry obsahuje silné rastlinné zlúčeniny, ktoré pôsobia ako antioxidanty a ponúkajú výhody pre funkciu mozgu a srdca a celkové zdravie. Obsahuje tiež zdravé tuky a vlákninu, preto sa všeobecne považuje za zdraviu neškodnú potravinu.
Vychutnajte si acai smoothie alebo iné jedlá obohatené o acai prášok, ale dávajte si pozor na pridané cukry, ktoré sa často nachádzajú v šťavách a mrazených pyré.